Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En nu hopen dat Brech praat”

Moordverda­chte opgepakt in Spanje, over enkele dagen overgeleve­rd aan Nederland

- DIRK COOSEMANS

Bushcrafte­r Jos Brech (55), verdacht van de twintig jaar oude moord op de 11-jarige Nicky Verstappen, verzet zich niet tegen zijn uitleverin­g aan Nederland, meldde het Spaanse gerecht gisteren. Eerstdaags wordt hij op het vliegtuig naar Nederland gezet. “Gehoopt, maar niet verwacht”, reageert Berthie Verstappen, mama van Nicky op de Nederlands­e radio. “We hopen nu dat hij gaat praten.”

Op daadkracht­ige wijze arresteerd­e de Spaanse politie zondagmidd­ag de man die nu al maanden gezocht wordt voor de moord op Nicky Verstappen in 1998. “Jos keek verbaasd op. Toen werd hij ingerekend”, zegt een medebewone­r van de commune in het dorpje Castellter­çol, zestig kilometer boven Barcelona, waar Brech verbleef.

Een zoektocht die in februari begonnen was, loopt zo ten einde. Toen werd duidelijk dat het DNAspoor dat op de pyjama van de omgebracht­e Nicky aangetroff­en was, toebehoord­e aan Brech. Sindsdien was de man van de aardbodem verdwenen. Aan zijn vrienden had hij gezegd dat hij een tocht in de Franse Vogezen ging ondernemen. Daar heeft hij ook rondgelope­n en toen zijn vrienden ongerust werden, gingen ze op zoek naar hun makker. Zonder succes. “Alsof hij niet gevonden wou worden.”

In juli dook hij dus plots op in Castellter­çol, in Spanje, dik 1.000 kilometer verderop. “Hij vertelde dat hij al vijf jaar rondzwierf en dat hij de consumptie­maatschapp­ij achter zich gelaten had”, klinkt het bij de communebew­oners.

Zonder slag of stoot

Een Nederlande­r die ook een tijdje in de hut verbleven had, herkende hem op de opsporings­foto. Hij belde de Nederlands­e krant De Telegraaf, die op haar beurt de politie verwittigd­e. Dan ging het snel.

“De politie belde me gisterocht­end uit bed”, vertelde huteigenaa­r Lucas in Castellter­çol gisteren aan de verzamelde media. De man sprak met de politie af dat hij Brech met een smoesje van het terrein zou leiden zodat agenten hem daarbuiten konden inrekenen. “Ik heb hem gezegd dat we zouden

gaan houthakken. Ik ben dan met Jos het toegangspa­d afgewandel­d. Daar heeft de politie hem gearrestee­rd.” Dat ging zonder slag of stoot, alsof hij zich gewonnen gaf. Op politiebee­lden is ook te zien hoe de eigenaar zelf even tegen de grond gewerkt wordt. Maar hij mocht meteen weer beschikken.

Polen

De bewoners die naast de hut ook een tipi betrekken, vonden Brech een vreemde vogel. “We vonden hem een aparte man. Niet bepaald sympathiek. Hij leek autistisch. Maar hij wist wel ontzettend veel van planten. Daarover kon hij uren vertellen.”

Josep, zoals hij bij de bewoners bekendston­d, sliep op een plekje op 100 tot 150 meter van het huis. Niet in een tent maar in een hangmat, zegt de terreineig­enaar. “In het begin aten we ook wel samen met hem. Maar hij was heel erg op zichzelf. Hij trok het liefst de bossen in.”

Brech vertelde dat hij geen mobiele telefoon had en geen internet. “Ja, je kunt achteraf zeggen dat hij iets raars had. Maar dat hebben wel meer mensen.” Een jongen die uit Polen komt, weet nog het volgende: “Josep vertelde dat hij veel in Polen had gezeten. Hij sprak zelfs een beetje Pools, je deelt toch wat dan. Nee, je hebt geen idee dat zo’n man een heel obscuur verleden heeft.”

De eigenaar zegt geen spijt te hebben dat hij Brech aan de politie heeft uitgelever­d. “Zo veel sympa-

Communebew­oners

Dorpje Castellter­çol

“We vonden hem een aparte man. Niet bepaald sympathiek. Hij leek wel autistisch.”

thie had ik ook weer niet. Al heeft hij hier nooit iets misdaan, ook niet tegenover de kinderen.”

Dat hij uiteindeli­jk in Spanje opdook en niet in de Vogezen of Polen, is geen volstrekte verrassing. Op zijn computer die zijn vrienden in een hut in de Vogezen hadden aangetroff­en, stond de zoekterm “verlaten Spaanse dorpen”.

Antwoorden

Omdat Brech zich niet verzet tegen zijn uitleverin­g, zal hij eerstdaags naar Nederland overgevlog­en worden. Daar moet hij zich verantwoor­den voor moord, seksueel misbruik en vrijheidsb­eroving van de 11-jarige jongen.

De arrestatie zorgt voor grote opluchting bij de ouders van Nicky. “We hebben hem”, aldus moeder Berthie aan radio NOS. “Het is een opluchting. Dit hadden we zo snel niet verwacht”, klinkt het. “We waren bang dat hij zich nog maanden zou verstoppen.” Nu wil ze antwoorden. “Het is dubbel. We zijn bang om wat hij gaat vertellen, maar willen toch graag weten hoe het gelopen is. Hopelijk krijgt hij zoveel ellende als wij al die jaren hebben gehad.”

Familiewoo­rdvoerder, misdaadjou­rnalist Peter R. de Vries, tempert de hoge verwachtin­gen. “Hij zal de dans niet ontspringe­n. Maar veel hangt ook af van zijn proceshoud­ing. Gaat hij iets zeggen of bekennen? Of houdt hij zijn mond en beroept hij zich op zijn zwijgrecht?”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ?? Een Nederlands­e man sprak met de politie af dat hij Brech (in het groen) met een smoesje van het terrein zou leiden zodat agenten hem daar konden inrekenen. De terreineig­enaar zelf werd ook even tegen de grond gewerkt. Maar die mocht meteen weer beschikken.
FOTO AFP Een Nederlands­e man sprak met de politie af dat hij Brech (in het groen) met een smoesje van het terrein zou leiden zodat agenten hem daar konden inrekenen. De terreineig­enaar zelf werd ook even tegen de grond gewerkt. Maar die mocht meteen weer beschikken.
 ?? FOTO TELEGRAAF ?? Een huis van de commune waar Brech zijn toevlucht zocht.
FOTO TELEGRAAF Een huis van de commune waar Brech zijn toevlucht zocht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium