Gazet van Antwerpen Stad en Rand

50.000 km aan transport, 43 ton CO2 minder” “We besparen

Coca-Cola investeert 13,9 miljoen euro in Wilrijk

-

Robots die tussen honderden stapels frisdrank zoeven, in het donker en wel elf lagen hoog. Dat is het volautomat­ische magazijn van Coca-Cola in Wilrijk. Het bedrijf gaat nu miljoenen investeren om klaar te zijn voor alle toekomstig­e veranderin­gen.

Coca-Cola zal haar oppervlakt­e vanaf begin volgend jaar met de helft vergroten, van 5.000 m² naar 7.500 m². “We zullen vanaf maart 2020 geen 21.000 palletten, maar ruim 30.000 palletten kunnen stapelen. De extra capaciteit is te vergelijke­n met wel 360 volle vrachtwage­ns”, zegt Guy Vansant, logistiek directeur.

Nog net geen dertig jaar is CocaCola aanwezig in de Dynamicala­an in Wilrijk, vlakbij de A12. Het bedrijf maakt verschille­nde bekende frisdranke­n zoals Coca-Cola, Sprite, Fanta, enzovoort. De leveringen zijn bedoeld voor grote en kleine winkels in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen, maar ook voor grote ketens in heel België.

Volautomat­isch

“In 2001 hebben we ons eerste volautomat­isch hoogstapel­magazijn in gebruik genomen. Acht kranen kunnen palletten tot wel elf lagen hoog – 30 meter hoog – automatisc­h in de rekken plaatsen of eruit nemen, om dan met een band naar de laadzone voor de trucks te gaan”, zo zegt Guy Vansant, logistiek directeur in Wilrijk. “Maar ons productgam­ma wordt groter, en tegelijk veranderen de wensen van onze klanten, met steeds meer verschille­nde soorten palletten. Colruyt bijvoorbee­ld, vraagt een variant zonder een dwarslat, voor hun hoogladers.”

“In ons oude magazijn moeten we telkens nog een standaardp­allet onder afwijkende palletten steken. Ons nieuw magazijn kan alle soort palletten aan. Dat zal trouwens twaalf stapels hoog kunnen werken.”

43 ton C0 besparen

Dankzij het grotere magazijn, hoeft Coca-Cola minder productie op te slaan bij een derde partij, zoals nu bij Jost Group in Waarloos. Guy Vansant: “Dat maakt het voor ons goedkoper, maar we besparen

ook voor maar liefst 50.000 km aan ritten uit. Dat zou naar schatting jaarlijks 43 ton CO2 besparen.”

De besparing komt er doordat nu heel wat producten in Waarloos worden gestockeer­d, maar soms nog terugmoete­n naar Wilrijk. Coca-Cola levert immers niet alleen volledige palletten van bij- voorbeeld Cola, maar er worden ook gemengde palletten samengeste­ld, met bijvoorbee­ld ook nog Sprite, of de nieuwere producten – zoals energiedra­nk Nalu – erbij.

Personeel

Voor het personeel – dat vorige week over de plannen werd ingelicht – verandert er volgens de directeur niets. De huidige operator zal ook het uitgebreid­e magazijn kunnen aansturen.

“Wel is dit een goed signaal naar het personeel. Dit toont de verankerin­g van het bedrijf in Wilrijk aan”, aldus de directeur nog.

De extra magazijnru­imte was volgens het bedrijf overigens al voorzien. Wel moet op de site een klein administra­tief gebouw wijken en zal een parkeerpla­ats worden aangepast.

De werken zullen volgens de planning begin volgend jaar starten. De uitbreidin­g zou in maart van 2020 operatione­el moeten zijn.

Chaudfonta­ine

De frisdranke­ngigant is al zo’n negentig jaar in ons land actief. Naast Antwerpen-Wilrijk produceert het ook nog in Gent en Chaudfonta­ine. In de Arteveldes­tad gaat het onder meer om de blikjes, alsook de glazen 1 literfless­en. In Chaudfonta­ine wordt het gelijknami­ge water gebotteld.

Guy Vansant Logistiek directeur

“Dit is een goed signaal naar het personeel. Het toont de verankerin­g aan van het bedrijf in Wilrijk.”

 ?? FOTO JVDP ?? Coca-Cola in Wilrijk breidt fors uit met het oog op de toekomst.
FOTO JVDP Coca-Cola in Wilrijk breidt fors uit met het oog op de toekomst.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium