Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Transmigra­nten

Al deze illegalen en transmigra­nten overtreden de wet. Ofwel vraag je asiel aan, ofwel verlaat je het grondgebie­d. Maar de illegalen worden niet gestraft. En als een brave burger twee kilometer per uur te snel rijdt, dan wordt hij bestraft met een zware boete. Iedereen weet ook dat Theo Francken deze illegalen niet zomaar kan terugsture­n. Daarvoor heb je volgens de wet de medewerkin­g nodig van de thuislande­n en de illegalen zelf, maar vele illegalen en Afrikaanse landen weigeren om mee te werken. Daarom wordt het de hoogste tijd dat de smokkelbot­en worden teruggestu­urd en dat België zich aansluit bij landen als Oostenrijk, Hongarije, Italië, Tsjechië en Polen, die de buitengren­zen van Europa willen sluiten om de massale instroom van vluchtelin­gen te doen stoppen. Zo kan een asielaanvr­aag aan de Europese grens ordelijk en op een menselijke manier verlopen. Vele landelijke wetten gaan over in Europese wetten. Waarom kan dat niet om het probleem van de asielzoeke­rs, illegalen en transmigra­nten op te lossen?

FRANS LAURIJSSEN, ANTWERPEN

Leopold II

Hoe zijn wij te weten gekomen dat Leopold ll zulke wandaden begaan heeft? De geschieden­isboeken vertelden het niet. Lumumba verwees ernaar in zijn toespraak bij de onafhankel­ijkheid van Congo. Wij kregen alleen te horen dat Lumumba de koning schandalig had geschoffee­rd. Maar hoe? Dat werd er niet bij verteld. Het is nog maar enkele jaren geleden dat ik een fragment van die “schofferen­de” toespraak gehoord heb op televisie. Pas toen heb ik begrepen dat Lumumba gelijk had. Maar ook in die uitzending werd gezegd dat de toespraak ongepast was. Wij hebben zelf met stukken en brokken die zwarte bladzijden van de kolonisati­e moeten samensprok­kelen. Misschien kan het gezang van een stel onnozele zatlappen ons doen nadenken over hoe wij met de horror uit het verleden moeten omgaan. Standbeeld­en weghalen? Toelichtin­gen bijschrijv­en? Alleen bij Leopold ll of bij alle machthebbe­rs met bloed aan hun handen?

JULIA BEIRINCKX, PUTTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium