Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel moslims sturen geld om in hun thuisland een dier te laten slachten”

Minder bestelling­en bij slachthuis en islamitisc­he slagers voor onverdoofd geslacht vlees

- KARIN VANHEUSDEN

Voor een exact cijfer is het te vroeg, maar het lijkt erop dat er met het islamitisc­h Offerfeest dinsdag minder dieren zullen worden geslacht dan vorig jaar. Veel Antwerpse moslims vieren in hun land van herkomst of laten er in hun naam een dier slachten.

Omdat het Offerfeest dit jaar nog tijdens de vakantie valt, vieren nogal wat moslims deze islamitisc­he feestdag in hun land van herkomst. Ze kunnen er onbekommer­d een schaap, lam of rund laten slachten volgens de islamitisc­he voorschrif­ten, want in Marokko of Turkije is er totaal geen controvers­e over onverdoofd slachten.

In België is onverdoofd slachten voorlopig alleen nog toegelaten in erkende slachthuiz­en. In januari gaat een totaalverb­od van kracht. Tijdens dit Offerfeest is onverdoofd slachten in Antwerpen alleen nog toegelaten in slachthuis Salembier.

Vorig jaar werden in Vlaanderen in totaal 17.000 dieren geslacht, een kwart minder dan in 2014. Het Antwerpse slachthuis Salembier slachtte in 2017 ongeveer 2.000 dieren. Voor een exact cijfer dit jaar is het uiteraard nog te vroeg, maar naar verwachtin­g en volgens de bestelling­en zal het aantal lager zijn, klinkt het.

Geen vertrouwen meer

Een rondvraag bij verschille­nde islamitisc­he slagers in Antwerpen leert dat er dit jaar ook bij hen min“In

der bestelling­en zijn. “Er is een groot verschil met vorig jaar”, klinkt het bij slagerij El Attari in de Handelstra­at. “Onverdoofd slachten is een probleem in België. Door al die discussies menen veel klanten dat het vlees niet van een onverdoofd geslacht dier komt, of dat het dier niet na het eerste gebed is geslacht, zoals de islam voorschrij­ft. De mensen vertrouwen het niet meer.”

Dat zegt ook Hassan Ameziane van slagerij Salaam in Borgerhout. “Voor velen is het onduidelij­k of onverdoofd slachten nog toegelaten is of niet. Daarom sturen heel wat mensen geld naar Marokko om daar een schaap in hun naam te laten slachten en het vlees uit te delen aan de armen. Een ander deel

heeft zijn vakantie zo gepland om het Offerfeest in Marokko te vieren.”

Eigen slachthuis

De vzw Islamtisch Offerfeest Antwerpen, die vorig jaar nog een erkenning kreeg om onverdoofd te slachten op de voormalige slachthuis­site in Antwerpen, heeft eerder deze maand bekendgema­akt een eigen slachthuis te zullen bouwen in Sint-Katelijne-Waver. De bekendmaki­ng was meteen een oproep aan moslims om in plaats van een schaap te laten slachten geld te doneren voor de aankoop van de grond en de bouw van de gebouwen. Hoe enthousias­t op die oproep is ingegaan, wil de vzw niet kwijt.

“Moslims moeten hun offer anoniem brengen, dus uit respect doe ik hierover geen uitspraken”, zegt Abdelkader Alami, secretaris van de vzw. “De grote toestroom verwachten we in oktober wanneer we officieel onze landelijke crowdfundi­ng campagne lanceren. In totaal mikken we op minimum 2 miljoen euro.”

Ondanks het nieuwe decreet dat onverdoofd slachten vanaf 2019 verbiedt, maakt de vzw zich sterk dat haar plan zal lukken. “Joodse en islamitisc­he organisati­e hebben bij het Grondwette­lijk Hof beroep tegen het decreet aangeteken­d. We zijn ervan overtuigd dat het Hof Europa zal volgen dat stelt dat er geen onderschei­d mag worden gemaakt tussen verdoofd en onverdoofd slachten in erkende slachthuiz­en.”

 ?? FOTO OLAF KRAAK ?? Veel moslims vieren het Offerfeest dit jaar in hun thuisland. De islamitisc­he slagers in Antwerpen noteren opvallend minder bestelling­en.
FOTO OLAF KRAAK Veel moslims vieren het Offerfeest dit jaar in hun thuisland. De islamitisc­he slagers in Antwerpen noteren opvallend minder bestelling­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium