Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voeg bij elke wet lijst van betrokken lobbyisten”

Advies deontologi­sche commissie voor meer transparan­tie

- (pl)

Alle parlements­leden zouden aan hun wetsvoorst­ellen een lijst moeten toevoegen van alle lobbygroep­en met wie ze er contact over hebben gehad. Dat schrijft de Federale Deontologi­sche Commissie in een advies aan de Kamer.

Daarmee gaat ze veel verder dan de maatregele­n die het parlement vorig jaar zelf heeft genomen. De Commissie Politieke Vernieuwin­g, die werd opgericht om het vertrouwen in de politiek op te krikken na onder meer het schandaal rond Publifin, geraakte niet verder dan een gedragscod­e voor lobbyisten én een register waarin elke lobbyist zich moet aanmelden wanneer hij het parlement binnenkomt – zonder daarbij te moeten vermelden met welk parlements­lid hij vergadert.

De Federale Deontologi­sche Commissie, die de Kamer adviseert over dergelijke kwesties, stelt voor om nu een stap verder te gaan. In een advies op de website van het parlement pleit de commissie voor een “lobbyparag­raaf” bij elk wetsvoorst­el of amendement. Daarin zou een overzicht staan van alle contacten die de betrokken parlements­leden hebben gehad om hun voorstel uit te werken. Dat kan bijvoorbee­ld een bepaalde sectorfede­ratie zijn, of vakbonden, bedrijven of ngo’s.

Voor een wetsvoorst­el over het rookbeleid zouden daarin bijvoorbee­ld ontmoeting­en met zowel de tabaksindu­strie als met verslaving­sexperts kunnen staan.

“Tijd nog niet rijp”

Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA), die de Commissie Politieke Vernieuwin­g voorzat, noemt zichzelf “geen tegenstand­er” van zo’n lobbyparag­raaf. “Alleen vrees ik dat de tijd nog niet rijp is”, zegt hij. “We hebben het idee vorig jaar ook al besproken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium