Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit getalm moet stoppen”

Groen eist via resolutie dat Ben Weyts jarenlange staatssteu­n meldt aan Europa

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Ingrid Pira (Groen) heeft een voorstel tot resolutie ingediend in het Vlaams Parlement. Ze wil dat minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de jarenlange staatssteu­n voor de uitbating van de luchthaven in Deurne aanmeldt bij Europa. “Iedereen wil toch zekerheid”, motiveert ze.

Het parlements­lid wil dat de luchthaven van Deurne sluit, en haalt daarvoor aan dat het vliegveld slechts kan bestaan dankzij Vlaamse overheidss­teun. Ze wijst op de jaarlijkse miljoenen die uitbater Egis als subsidies krijgt, en op de tientallen miljoenen voor werken die de ontwikkeli­ngsmaatsch­appij van het Vlaams Gewest krijgt voor bijvoorbee­ld de ondertunne­ling. “Daartegeno­ver staat slechts een concessiev­ergoeding van 254.000 euro. Dat is een groot onevenwich­t”, stelt Pira. Verder wijst ze erop dat in een initieel akkoord werd beslist dat de uitbater van de luchthaven maar mocht beginnen na groen licht vanuit Europa. “Maar in 2014 werd een addendum goedgekeur­d dat de uitbating mocht beginnen zónder uitspraak van de Commissie”, vervolgt Pira. “Een opmerkelij­ke beslissing. En tot op heden vond er nog steeds geen notificati­e plaats. We hebben de minister hier vaak over bevraagd, maar al vier jaar houdt de regering het parlement aan het lijntje.”

Volgens Pira is de regering bezorgd, omdat er binnen de twee maanden na de aanmelding normaal gezien een uitspraak volgt. “Blijkbaar wil men dit koste wat het kost vermijden. Dit getalm moet stoppen. Europa moet uitsluitse­l bieden”, besluit ze.

Stemming

Door de resolutie in te dienen, komt het mogelijk tot een stemming. Naar eigen zeggen wil Pira de minister aanzetten om de notificati­e in te dienen, om zo zekerheid te hebben. “Wie kan er daar nu iets op tegen hebben? De concessie is gestart zonder Europees fiat. Ik denk dat elk parlements­lid dat zich verantwoor­delijk voelt, wil dat alle onzekerhei­d weg is over de toelaatbaa­rheid van de staatssteu­n: zowel de exploitant als de ontwikkeli­ngsmaatsch­appij, maar ook de belastingb­etaler.”

Ook gisteren kwamen er geen antwoorden op onze vragen van het kabinet van minister Weyts.

 ?? FOTO BELGA ?? Ingrid Pira.
FOTO BELGA Ingrid Pira.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium