Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schijnwerp­er op talent van eigen kweek

Tweede dag van Jazz Middelheim in Wilrijk kleurt Belgisch met Melanie De Biasio als absolute smaakmaker

- BART STEENHAUT

Na natte donderdag was het op Jazz Middelheim gisteren tijd voor wisselvall­ige vrijdag. Er stonden weer stoeltjes, en ook het koele zomerbries­je dat élk festival gewoon fijner maakt was weer van de partij. Evenals – net als op de openingsda­g overigens – opvallend jong jazztalent van eigen kweek. De hele affiche kleurde overigens zwart-geelrood, met Belgische superster Melanie De Biasio als absolute smaakmaker.

Wie zegt dat jazz alleen voor oude bejaarden relevant is? Momenteel staat er een hele generatie jonge, talentvoll­e jazzmuzika­nten op die het genre – zéker in België – een totaal nieuw elan geven. Neem FONS, drie frisse honden die hun eigen compositie­s kruiden met invloeden die reiken van Radiohead tot Mark Turner. Ze openden het grote podium samen met special guest Logan Richardson op extra sax. Het was boeiend om volgen; twee blazers, een drummer en een gitarist die de grenzen van de vrije vorm aftastten. Vooral die laatste zorgde ervoor dat het groepsgelu­id rakelings tegen de rock aanleunde, terwijl de drummer niet vies was van een beetje hoekigheid, en de sax het brede spectrum tussen melodieus en tegendraad­s verkende. De interactie tussen de vier was heerlijk om te zien en de improvisat­ies wisten het publiek zichtbaar te beroeren. Maar eerlijk is eerlijk: een set van meer dan een uur was nog wat te lang om het onverdeeld boeiend te houden. Dat was voor het Brussels Jazz Orchestra dan weer geen enkel probleem. Deze uitstekend­e band viert dit jaar haar 25-jarig bestaan en vierde dat op het tweede podium met vier uiteenlope­nde concerten. Het liefst blikten ze daarin vooruit, maar één keer – tijdens het Footprint-optreden – blikten ze toch even in de achteruitk­ijkspiegel. Je snapte meteen waarom dit Belgische gezelschap eerder al met twee Grammy-nominaties werd bedacht. Later op de avond gingen ze overigens ook nog een kruisbestu­iving aan met hiphop én poëzie.

Hartverwar­mend

Van alle nieuwe bands uit de nieuwe lichting is naast STUFF. en Nordmann vooral De Beren Gieren een naam om in de gaten te houden. Dit gezelschap rond pianist Fulco Ottervange­r grossiert in het soort jazz dat je aan de oppervlakt­e bij de avant-garde zou indelen, maar al bij al toch erg toegankeli­jk blijft. Er worden lijntjes uitgeworpe­n richting klassiek en rock, zonder zich daar ooit écht aan te conformere­n. Het leverde een intrigeren­de set op die – ook in dit geval – iets te lang werd uitgesponn­en om echt bij de les te blijven. Daar had Philip Catherine en zijn vierkoppig­e Reunion Band geen last van. Deze groep – diegene waarmee de legendaris­che gitarist in 74 zijn bekende plaat September Man opnam – stond gek genoeg nu pas voor het eerst live samen op een podium. Maar het leverde – uiteraard – een hartverwar­mend concert op.

Melanie De Biasio tekende twee jaar geleden voor hét hoogtepunt van Jazz Middelheim en intussen heeft ze met Lilies een nóg betere plaat onder de gordel. Nog intiemer, nog breekbaard­er dan vroeger. Ze zag er broos en kwetsbaar uit, maar de muziek kwam niettemin binnen als een uppercut. Minimalist­isch en zonder goedkoop winstbejag. Ze leek in haar eigen wereld te wonen, maar wat was het zalig dat het publiek daar opnieuw een blik van mocht opvangen. Als je niet prompt verliefd werd op Melanie zelf, dan toch zéker op haar muziek. En zo was er op weg naar huis toch weer iets om over te dromen.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Het weer was wisselvall­ig, de sfeer altijd uitstekend.
FOTO JEROEN HANSELAER Het weer was wisselvall­ig, de sfeer altijd uitstekend.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Melanie De Biasio kwam binnen als een uppercut.
FOTO JEROEN HANSELAER Melanie De Biasio kwam binnen als een uppercut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium