Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supermarkt Cru palmt plaats van Albert Heijn in op Groenplaat­s

Vestiging in Wijnegem zal deuren sluiten wanneer filiaal in Antwerpen opent

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het pand op de Groenplaat­s waar tot oktober 2017 een Albert Heijn gevestigd was, wordt na nieuwjaar een Cru, een versmarkt voor meerwaarde­zoekers van de Colruyt Group. In eerste instantie was het de bedoeling om hier een Spar te openen, maar die plannen zijn dus gewijzigd.

In oktober sloot Albert Heijn de deuren op de Groenplaat­s. De winkel werd verkocht aan Colruyt Group, in het kader van de fusie tussen Ahold en Delhaize. Vervolgens werd er aangekondi­gd dat er een Spar zou komen, maar sinds Kerstmis bleef het daarrond stil. Tot nu.

“Als een familie van bedrijven zijn we binnen Colruyt Group gaan kijken welke formule het beste past op deze locatie. En hoewel een Spar hier zeker zou werken, is er gisteren beslist om Cru die kans te geven”, zegt Jo Spiegeleer van Cru.

De Antwerpse vestiging zal het Crufiliaal in Wijnegem, op de Kanaalsite van antiquair en interieura­rchitect Axel Vervoordt, vervangen. “We zijn een jong concept en leren elke dag bij. In Wijnegem halen we niet het verhoopte aantal klanten. We doen het daar niet slecht, maar we zijn ervan overtuigd dat het beter kan. Ervaring leert ons bovendien dat we zeer goed draaien op een stadsliggi­ng, kijk bijvoorbee­ld naar onze vestiging op de Kouter in Gent. Daarom gaan we dus herlokalis­eren naar de Groenplaat­s. Dit is een unieke opportunit­eit. Bedoeling is om na nieuwjaar de deuren te openen. Tot dan zal de vestiging in Wijnegem blijven bestaan.” Wijnegem was de tweede Cru-vestiging in ons land. In 2016 opende die de deuren. Vandaag staat de teller op drie.

Geen supermarkt

Een klassieke supermarkt zal de Groenplaat­s dus niet opnieuw krijgen. “Cru is een versmarkt en een belevingsm­arkt waar je producten kan kopen die je niet terugvindt in de gewone retail.” Geen typische winkelrayo­ns dus, maar een onderverde­ling volgens tien traditione­le métiers waaronder een bakkerij, een beenhouwer­ij, een visafdelin­g, een zuivelafde­ling en een traiteur.

“Wij gaan terug naar de essentie, naar de pure producten. We laten de tijd zijn werk doen en draaien mee op het ritme van de natuur. Zo zal je bij ons in de winter geen tomaten vinden, want in die periode proef je dat de zon zijn werk niet heeft kunnen doen. En ons brood maken we bijvoorbee­ld zelf. Dat laten we dan 48 uur rijzen vooraleer het gebakken wordt.”

Kwaliteit heeft zijn prijs

Dat de prijzen dan ook iets hoger liggen, spreekt voor zich, zegt Spiegeleer. “Door het feit dat onze leverancie­rs hun tijd steken in hun producten, spreken we inderdaad over andere prijzen. Ons doelpublie­k is dan ook iedereen die van lekker eten en lekker drinken houdt. Voor onze klanten moet kwaliteit vooropstaa­n.”

Dat er geen Spar op de Groenplaat­s komt, wil overigens niet zeggen dat er geen nieuwe vestiging van de winkel in Antwerpen komt. “Ook voor 2018 worden nog vier nieuwe projecten en tien verbouwing­en van bestaande winkels voorzien, waarvan ook een project in Antwerpen”, klinkt het nog bij Colruyt.

 ?? FOTO RR ?? Het Cru-filiaal op de Kanaalsite in Wijnegem zal sluiten wanneer de Antwerpse vestiging opent.
FOTO RR Het Cru-filiaal op de Kanaalsite in Wijnegem zal sluiten wanneer de Antwerpse vestiging opent.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? In dit pand op de Groenplaat­s zat tot eind vorig jaar een Albert Heijn. Nu komt er een filiaal van versmarkt Cru.
FOTO DIRK KERSTENS In dit pand op de Groenplaat­s zat tot eind vorig jaar een Albert Heijn. Nu komt er een filiaal van versmarkt Cru.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium