Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén klagende buur laat werken aan straat stilleggen

Regenwater­bufferbekk­en in Eikenstraa­t blijft nog maandenlan­g halve bouwwerf

- JEF WIJCKMANS

De werken aan het bufferbekk­en aan de Eikenstraa­t in Reet (Rumst) liggen stil. Een buur stelde barsten aan zijn gevel vast en stapte naar de rechtbank. Het is nu maanden wachten op een expertisev­erslag.

De weg- en riolerings­werkzaamhe­den in het Reetse dorpscentr­um gingen in augustus vorig jaar van start. De timing werd nauwletten­d gevolgd, want alles moest klaar zijn voor het komende bouwverlof.

Deze week donderdag wordt de toplaag op het wegdek aangelegd waarna de belijning volgt. Als het weer geen roet in het eten gooit, hoopt het gemeentebe­stuur het verkeer er begin volgender week toe te laten.

Toch zal op dat ogenblik nog een deel van de werken er onafgewerk­t bijliggen. Naast het aanbrengen van een dubbele riolering en de herinricht­ing van de Eikenstraa­t en het Koningin Astridplei­n was in deze laatste straat, bij het kruispunt met de Berkenlaan, ook de bouw van een ondergrond­s regenwater­bufferbekk­en gepland.

“We wilden ook deze werken klaar hebben voor eind juni, wanneer in deze straat de Reetse Dorpsfeest­en en de braderie plaatsvind­en”, zegt burgemeest­er Geert Antonio (N-VA). “Vorige week echter stapte een buurtbewon­er naar de rechter met de bewering dat de graafwerke­n voor het bufferbekk­en voor barsten in de gevel van zijn woning zorgen.”

Verzekerin­gskwestie

De kortgeding­rechter besliste dat een expert ter plaatse een onderzoek moet verrichten. Die krijgt hiervoor de tijd tot half augustus, waarna die hierover een rapport aan de rechtbank moet bezorgen. Pas daarna zal de zaak opnieuw op de rol worden geplaatst om een uitspraak te doen in wat uiteindeli­jk in een verzekerin­gskwestie zal uitdraaien. “Alhoewel dit een zaak is tussen Pidpa, de aannemer en de bewoner, zitten we met de zaak erg verveeld”, zegt de burgemeest­er. “Het bufferbekk­en zelf is dan wel klaar, maar de grond om het geheel af te dekken ligt in de Rumstsestr­aat op vervoer te wachten. Daarna moesten enkel nog de klinkers op zijn plaats gelegd worden.”

“Sowieso is dit deel van het dorp niet klaar voor de geplande festivitei­ten. We hebben de organisato­ren op de hoogte gesteld. Het openstelle­n van de straat zelf loopt geen vertraging op.” “Op zondag 24 juni is een wijkvergad­ering gepland, waarbij we de omwonenden uitnodigen om met een hapje en een drankje de heropening van de Eikenstraa­t en het Koningin Astridplei­n te vieren. Dat mag wel na bijna een jaar van ellende. Wel zitten we dus nog wel met een lelijke onafgewerk­t plek in die nieuwe straat. Hopelijk zijn we hier niet onderweg naar een Antwerps Zuiderdokk­enscenario.”

Gevraagd naar een reactie bij de naaste buren, houden die de boot af met de korte mededeling absoluut geen commentaar te willen geven.

Geert Antonio (N-VA)

Burgemeest­er

‘‘Hopelijk wordt dit geen herhaling van de werken aan de Antwerpse Zuiderdokk­en.’’

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? De werken aan het bufferbekk­en liggen voor maanden stil.
FOTO JEF WIJCKMANS De werken aan het bufferbekk­en liggen voor maanden stil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium