Gazet van Antwerpen Stad en Rand

21 bestemming­en, en aantal passagiers stijgt

VLM vliegt nu ook naar Keulen-Bonn, Rostock en Aberdeen

- JAN STASSIJNS

Aberdeen in Schotland, KeulenBonn en Rostock in Duitsland. Dat zijn de drie nieuwe bestemming­en vanuit de luchthaven van Deurne, wat het totaal op 21 brengt. “En ook het aantal passagiers blijft stijgen”, zegt Marcel Buelens, algemeen directeur van de luchthaven. “Dat belooft voor deze zomer.”

Luchtvaart­maatschapp­ij VLM vierde gisteren de opstart van drie nieuwe bestemming­en vanop de luchthaven van Deurne, officieel Antwerp Airport. Vanuit Antwerpen wordt er voortaan drie keer per week naar Aberdeen gevlogen, in het noorden van Schotland. Daarnaast vliegt VLM ook vijf keer per week naar de Duitse luchthaven­s Keulen-Bonn en Rostock.

Met deze nieuwe bestemming­en, bedoeld voor zowel zakenreizi­gers als toeristen, telt VLM in Antwerpen nu acht reisbestem­mingen, met nog Birmingham, London City Airport, Maribor, München en Zürich. In oktober volgt nog de verbinding Antwerpen-Manchester.

20% groei

Zo komt de luchthaven van Deurne op een totaal van 21 bestemming­en en dat laat zich ook merken in het aantal passagiers. Vorige maand, in mei, namen zo’n 32.000 mensen het vliegtuig in Antwerpen. Vorig jaar waren dat er net geen 26.000, een groei van 20% dus. “Vorig jaar zijn we nergens boven de 30.000 geraakt”, zegt Marcel Buelens, algemeen directeur van luchthaven­uitbater Egis. “Het hoogste aantal passagiers dat we in 2017 hebben gezien, was in augustus en september, het zomerseizo­en. Dat belooft dus voor deze zomer. Als we zo blijven verder doen, zullen we op het einde van dit jaar de kaap van 300.000 passagiers halen.”

Nieuwe bestemming­en

“Dat heeft onder meer te maken met de extra bestemming­en van VLM”, vertelt Buelens. “Maar er is ook meer activiteit van TUI en hun vluchten zitten steeds voller. Het is wel zo dat we een kantelbewe­ging hebben ingezet. Het streefdoel was altijd om de verhouding tussen zaken- en vakantiebe­stemmingen op 50/50 te houden. Dat gaat de goede richting uit. De nieuwe bestemming­en die er de afgelopen maanden zijn bijgekomen waren zakenbeste­mmingen. Toeristisc­he vluchten zijn er niet meer bijgekomen. Met 21 bestemming­en vandaag komen we als luchthaven ook meer in beeld. Je kan alleen maar

succesvol zijn als je een mooi portfolio kan aanbieden.” Groen is kritisch

Marcel Buelens

CEO Egis

‘‘Als we zo blijven verder doen, zullen we op het einde van dit jaar de kaap van 300.000 passagiers halen.’’

Vlaams Parlements­lid Ingrid Pira (Groen) is allesbehal­ve overtuigd. “Het is en blijft een kleine luchthaven die dreigt op haar eigen grenzen te botsen”, zegt Pira. “En dat ten koste van de mensen die in de omgeving wonen. De luchthaven kan niet verantwoor­d worden. Op het moment dat de stadslucht­havens in Europa aan banden worden gelegd en naar buiten de stad verhuizen, is het onbegrijpe­lijk wat hier gebeurt. Het blijft een risicovoll­e ondernemin­g die voor de buurt niet leefbaar is. De vliegtuige­n vliegen boven drie scholen. Dat is gewoon onethisch. Er beweegt vandaag zoveel rond luchtvervu­iling, maar de vliegtuige­n mogen zonder problemen rakelings over de buurt blijven vliegen. En bovendien heeft Europa nog steeds geen uitspraak gedaan over het feit of ze wel geoorloofd zijn. En de luchthaven overleeft enkel door die subsidies. Dat blijft als een zwaard van Damocles boven de luchthaven van Deurne hangen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De luchthaven in Antwerpen groeit stevig: zowel qua nieuwe bestemming­en als qua passagiers.
FOTO BELGA De luchthaven in Antwerpen groeit stevig: zowel qua nieuwe bestemming­en als qua passagiers.
 ??  ??
 ?? FOTO VLM ?? De nieuwe bestemming­en werden vol trots aangekondi­gd.
FOTO VLM De nieuwe bestemming­en werden vol trots aangekondi­gd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium