Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: festivalma­atje

Hart voor Handicap stuurt mensen met en zonder beperking samen op pad

- TOMMY HUYGHEBAER­T www.degenereuz­en.be

Bijna de helft van de mensen met een beperking voelt zich niet aanvaard in de maatschapp­ij. Om dat te veranderen, start Hart voor Handicap het project ‘de Genereuzen’. Hun eerste actie: mensen met én zonder beperking samen naar een muziekfest­ival sturen.

Het is een pijnlijke conclusie van een onderzoek van de Universite­it Gent. Vier op de tien mensen met een beperking voelen zich niet aanvaard. Niet op het werk, maar ook niet wanneer ze in hun vrije tijd iets willen doen.

“Dat moet veranderen”, zegt Luc Perdieus, directeur van Hart voor Handicap. Vandaar dat het project de Genereuzen nu van start gaat. Doel is om mensen met en zonder beperking samen op pad te sturen. “Niet als

zorgverlen­er en hulpbehoev­ende, maar als gelijkgest­emden. In het eerste project laten we muzieklief­hebbers samen naar een festival trekken.” Puur voor plezier

Via de website van de Genereuzen zoekt al een dertigtal mensen met een beperking een maatje om naar een van de vier deelnemend­e festivals te trekken: Suikerrock, Nostalgie Beach, Pukkelpop of Gevarenwin­kel Blues.

“Het draait erom samen een leuke tijd te beleven”, zegt Perdieus. “Voor de verzorging en begeleidin­g staat de organisati­e Inter klaar.” Je moet dus geen verpleger of sociaal werker zijn om deel te nemen. “We willen elke Vlaming bereiken en samenbreng­en met iemand met een beperking. En omgekeerd. Dat is ook nodig: mensen met een handicap komen nu te vaak enkel met lotgenoten en zorgverlen­ers in contact. Tegen 2030 willen we dat mensen met een beperking er gewoon bijhoren. Dat elke Vlaming eerst de mens ziet en niet de beperking.”

De Genereuzen stopt niet na de festivalzo- mer en focust ook niet alleen op muzieklief­hebbers. De tweede campagne, die aan het einde van dit jaar wordt gelanceerd, draait rond sport en beweging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium