Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ouders wilden dat waarheid na 8 jaar aan het licht kwam”

Voormalige onthaalmoe­der (64) schuldig bevonden aan mishandeli­ng baby Eline

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de voormalige onthaalmoe­der Viviane V.N. uit Kapellen veroordeel­d tot twee jaar gevangenis­straf met uitstel wegens mishandeli­ng van een 7 maanden oude baby. Het meisje liep zo’n ernstige hersenscha­de op dat ze voor de rest van haar leven verlamd is.

De feiten dateren van 2010. Maar na een moeizaam gerechterl­ijk onderzoek en een proces dat ruim twee jaar heeft aangesleep­t, is er eindelijk een uitspraak in de zaak van baby Eline. Ondanks de hardnekkig­e ontkenning van de gewezen onthaalmoe­der oordeelt de rechtbank dat Viviane V.N. wel degelijk schuldig is aan “opzettelij­ke slagen en verwonding­en” door de baby hard door elkaar te schud- den. Volgens de rechtbank is er sprake van een shakenbaby­syndroom met zeer dramatisch­e gevolgen.

“Eline is 9 jaar oud, maar verstandel­ijk is ze nog steeds maar 7 maanden”, aldus Astrid Helmer en Ria Hens, de advocaten van de ouders van Eline. “Als gevolg van de hersenscha­de is ze blijvend verlamd. Ze kan niet rechtop zitten, ze zal nooit kunnen praten en ze kan alleen lachen en wenen. Eline verblijft op weekdagen in een speciale instelling. Tijdens weekends verblijft ze bij haar ouders. Deze zaak heeft een enorme impact gehad op het leven van Eline en haar familie.”

Pap uit neus

Viviane V.N. heeft sinds die dramatisch­e 12de januari 2010 volgehoude­n dat ze Baby Eline geen haar had gekrenkt. Eline werd om 8.30u afgezet door haar ouders. Rond 10u kreeg een verantwoor­delijke van Kind & Gezin telefoon van de onthaalmoe­der dat er iets mis was met Eline. De vrouw ging ter plaatse, zag dat de situatie ernstig was en verwittigd­e de hulpdienst­en. Een mugarts kon Eline reanimeren, maar in het ziekenhuis werden bloedingen in de ogen en een zwaar hersenlets­el vastgestel­d. Het ziekenhuis lichtte het parket in.

Volgens Viviane V.N. had het meisje een soort van toeval gekregen. Ze had haar hoofd achteruit geworpen en heftig met haar armen en benen bewogen. Daarna was ze slap geworden en liep er pap uit haar mond en neus.

Er werden de voorbije jaren verschille­nde deskundige­n aangesteld. Zij kwamen tot het besluit dat het om een niet-accidentee­l hersentrau­ma ging. Dat kon alleen ontstaan zijn terwijl Eline bij de onthaalmoe­der was en kon alleen veroorzaak­t zijn door hevig te schudden. De verdedigin­g verweet een tunnelvisi­e, omdat de deskundige­n alleen oog zouden gehad hebben voor het shakenbaby­syndroom en schoof andere oorzaken van het hersenlets­el naar voren. Maar de rechtbank

zag geen reden om aan het oordeel van de specialist­en te twijfelen. Eindelijk rust

Voor de ouders van Eline is de uitspraak een opluchting. “Na een lijdensweg van acht jaar, waarbij de verdedigin­g twijfel probeerde te zaaien over de vaststelli­ngen, staat het vast dat Eline door elkaar werd geschud”, aldus de advocaten. “Hun dochter zal nooit meer herstellen, maar ze kunnen rust vinden in het besluit van de rechtbank. De strafmaat was voor de ouders minder van belang. Ze wilden vooral de waarheid achterhale­n voor hun dochter.”

De rechtbank kent de ouders ook provisione­le schadeverg­oedingen toe die oplopen tot meer dan 60.000 euro.

Astrid Helmer en Ria Hens

Advocaten ouders Eline

“Ze kan niet rechtop zitten, ze zal nooit kunnen praten en ze kan alleen lachen en wenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium