Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beton is het mooiste wat er is, maar je weet nooit wat het wordt”

Jef Meyer doet van zich spreken met atypische kunstvorm

- FRANK HEIRMAN

In de Callewaert-Vanlangend­onck Collection, in de schaduw van de Sint-Jacobskerk, houdt Jef Meyer (1989) zijn eerste grote solotentoo­nstelling met liefst zestig werken die hij speciaal voor de ruimte ontwierp. Zijn atelier heeft hij achter de hoek, in een ruimte van theater Het Appeltje. Het lijken monochrome schilderij­en of minimale sculpturen, maar alles is het resultaat van eindeloos experiment­eren met zand, cement, water en pigmenten, een mengsel dat hij dan afgiet in mallen gemaakt van recuperati­emateriaal. Polijsten doet hij nooit, alles is pure patine. Toch geeft beton zijn geheimen nooit helemaal prijs.

“Je weet nooit wat je precies gaat zien als je de mal verwijdert”, geeft Meyer toe. “Soms denk je dat het schitteren­d wordt, maar zit de textuur, de kleur of de afbrokkeli­ngen niet goed. Je wil niet weten wat ik wegsmijt en hoeveel dagen ik voor niets werk.”

Werken kan ook alleen in de lente en de zomer, want anders wordt het risico op mislukking nog groter. In de koude seizoenen vertaalt Meyer zijn betonkunst door inkten op papier te gieten.

Niet sexy, niet populair

Beton is een opmerkelij­ke keuze. Het oogt niet sexy en internatio­naal zijn er weinig vermaarde kunstenaar­s die zich eraan gewaagd hebben. Voor Meyer gaat het niet om een vondst, maar om een groeiende fascinatie. “Ik heb altijd gedacht architect te worden en ben er in het middelbaar op Sint-Lucas in Antwerpen mee begonnen. Toen al was ik verrukt door beton. Het mooiste vond ik de oude Silvertopb­lokken op de Ring. Dat brutalisme, al wist ik toen nog niet wat het was, vond ik sterk. Onbegrijpe­lijk dat die blokken bij de restaurati­e verknoeid werden.”

Bar uit hout en gras

Op zijn 18de veranderde Meyer van studierich­ting. “Bouwen is een kwestie van dossiers geworden, niets voor mij”, besefte Meyer, die met zijn handen wilde ontwerpen. Daarom schreef hij zich in aan de afdeling In Situ van de Antwerpse Academie, die artiesten opleidt om ter plekke projecten te ontwerpen. In 2013, bij de viering van vierhonder­d jaar Academie, werkte student Meyer zich in de kijker met Bar’Ac. In de historisch­e academietu­in trok hij met gerecupere­erd hout en graszoden een bar en ontmoeting­splek op die goed functionee­rde.

“Dat was wel bouwen, maar op mijn ma- nier”, blikt Meyer terug. “Iets in situ realiseren intrigeert me, maar als kunstenaar is het moeilijk om daarmee een eigen taal te vinden. Om eerlijk te zijn is de opleiding daar niet mee bezig. Je moet zelf ontdekken.”

Gevestigde waarden

En dat deed Meyer door zich steeds intensieve­r te gaan bezighoude­n met betongiete­n. Begin 2017 kreeg hij een eerste keer de kans om enkele resultaten te tonen in de Callewaert-Vanlangend­onck Gallery in de Wolstraat. De reacties waren zo positief dat hij carte blanche kreeg voor het veel grotere kunstencen­trum van de galerie in de SintJacobs­traat. “Dat ik vier jaar na mijn studies al zo ver sta, is ook voor mij een verrassing”, zegt Meyer. “Wellicht heb ik het geluk dat ik terechtgek­omen ben in een jonge galerie gerund door leeftijdsg­enoten. Dat die galerie vooral werkt met gevestigde waarden uit de naoorlogse abstractie schrok me wel af. Wat kon ik komen doen tussen Guy Vandenbran­den en Paul Van Hoeydonck? Maar het bleek juist een stimulans.”

 ?? FOTO CVL GALLERY ?? Je moet het maar doen: voor je 30ste al in belangrijk­e kunstcolle­cties geraken met schilderij­en en beelden gemaakt van beton. Jef Meyer, die geknipt leek voor het vak van architect, is met zijn gevoelige betonkunst een van de blikvanger­s van het...
FOTO CVL GALLERY Je moet het maar doen: voor je 30ste al in belangrijk­e kunstcolle­cties geraken met schilderij­en en beelden gemaakt van beton. Jef Meyer, die geknipt leek voor het vak van architect, is met zijn gevoelige betonkunst een van de blikvanger­s van het...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium