Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Octopus leidt leerlingen veilig langs verkeerskn­ooppunten

Alle lagere scholen nemen deel aan eerste gemeenteli­jk fietsexame­n

- JAN AUMAN

Het leek wel of er gisteren een tijdrit aan de gang was in Wommelgem. Maar de kinderen, allemaal met borstnumme­r, bleken deel te nemen aan het eerste gemeenteli­jke fietsexame­n. Ze keken dus vooral goed uit hun doppen, in plaats van hard op de trappers te duwen.

“De traditie om jongens en meisjes van de zesde klas voor te bereiden op de langere fietstocht naar de ‘grote school’, die hen vanaf september te wachten staat, bestond al in enkele scholen. We zijn blij dat de vier Wommelgems­e lagere scholen nu, zelfs van drie verschille­nde netten, voor het eerst samenwerke­n”, glunderen de schepenen Bart Van Scharen (Mobiliteit, N-VA) en Marc Dierckx (Onderwijs, CD&VGemeenteb­elangen).

Om de twee minuten vertrokken de zowat honderd jonge fietsers voor een rit van 7,4 km door heel Wommelgem. Dat deden ze elk vanuit de eigen schoolpoor­t en op eigen houtje, want ze moesten natuurlijk tonen dat ze geoefend hadden.

Zowel vanuit de gemeenteli­jke scholen ’t Laar en Het Oogappeltj­e, GO!-school De Boomgaard en de vrije Sint-Johannasch­ool konden de leerlingen aanpikken op het bewegwijze­rde circuit. “Kijk. Dit meisje vergeet te kijken of er geen verkeer aankomt op de rotonde. Daar moet ze voorrang aan verlenen. Haar arm uitsteken om aan te geven dat ze de Hoevestraa­t zal inslaan, doet ze dan weer uitstekend”, observeert Isabelle Haeck van het oudercomit­é van Het Oogappeltj­e. Ze heeft samen met ‘verkeersop­a’ Patrick Van Loon postgevat aan de rotonde vlak bij de school. Ze noteren alle bevindinge­n nauwgezet. Elke leerling krijgt straks een uitgebreid rapport.

“Zulke duo’s hielden ook de andere twintig kritische punten langs het parcours in de gaten”, vertelt Hilde Noël, directeur van gemeenteli­jke basisschoo­l ’t Laar, die het fietsexame­n coördineer­de. “Prachtig, die inzet. We zijn ook de politie dankbaar. Die hield de hele voormiddag vier agenten paraat. We schuwden immers ook moeilijke manoeuvres niet, zoals het oversteken van de drukke Herentalse­baan, op punten waar geen verkeersli­chten staan.”

Hilde Noël en co hadden alle resultaten gisterenav­ond nog niet verwerkt. “Er gebeurden geen aanrijding­en of andere incidenten”, weet ze. “Al hoorde ik dat sommige kinderen al eens een rotonde in de verkeerde richting opreden. Maar die waren in de minderheid. De meesten waren net heel voorzichti­g en stapten zelfs af wanneer ze al fietsend de straat mochten oversteken. Ik kan nu al stellen dat de grote meerderhei­d van de kinderen geslaagd is. De anderen krijgen nog voor het einde van dit schooljaar een herkansing, waarbij ze individuee­l begeleid worden.”

“Het gezwind leren nemen van verkeerskn­ooppunten in Wommelgem kan straks het hele jaar door dankzij de educatieve borden die we dankzij de provincie kunnen aankopen”, kondigt schepen Bart Van Scharen aan. “Ze tonen heel aanschouwe­lijk wat van de jonge en andere fietsers verwacht wordt.”

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Octopus, de mascotte van het gelijknami­ge verkeerspr­oject voor scholieren, kwam ook een armpje toesteken. Hier in het bijzijn van schepenen Marc Dierckx en Bart Van Scharen.
FOTO'S JAN AUMAN Octopus, de mascotte van het gelijknami­ge verkeerspr­oject voor scholieren, kwam ook een armpje toesteken. Hier in het bijzijn van schepenen Marc Dierckx en Bart Van Scharen.
 ??  ?? Schepenen Dierckx en Van Scharen komen de leerlingen succes wensen, onder meer aan gemeenteli­jke lagere school Het Oogappeltj­e.
Schepenen Dierckx en Van Scharen komen de leerlingen succes wensen, onder meer aan gemeenteli­jke lagere school Het Oogappeltj­e.
 ??  ?? Juryleden Isabelle Haeck en ‘verkeersop­a’ Patrick Van Loon houden voor iedere leerling een rapport bij.
Juryleden Isabelle Haeck en ‘verkeersop­a’ Patrick Van Loon houden voor iedere leerling een rapport bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium