Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Polder hoort thuis in Antwerpse gemeentera­ad”

Danielle Meirsman staat op plaats 9 op N-VA-lijst

- ERIK VANDEWALLE

Danielle Meirsman (N-VA) zetelt nu in de Antwerpse gemeentera­ad als enige vertegenwo­ordiger uit het polderdist­rict. In oktober trekt ze vanop de negende plaats naar de kiezer. Ze hoopt tijdens de volgende legislatuu­r de polderdorp­en opnieuw te mogen vertegenwo­ordigen.

“Het is heel belangrijk dat Berendrech­t, Zandvliet en Lillo minstens een vertegenwo­ordiger hebben in de Antwerpse gemeentera­ad. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat op het stadhuis de polderdorp­en niet worden vergeten in de politieke besluitvor­ming. Wij liggen echt wel ver bij het stadhuis vandaan en niet iedereen die in de raad zetelt, kent de belangen van dit district. Het polderdist­rict is immers een buitenbeen­tje als je het vergelijkt met de andere stedelijke districten. Wij zijn landelijke dorpen met nog veel ruimte en groen en daarom is er een specifieke aanpak nodig. De stad is en blijft de stad”, zegt Danielle Meirsman.

“Tijdens de vorige legislatuu­r zat er geen enkele vertegenwo­ordiger uit de polderdorp­en in de gemeentera­ad van Antwerpen. Dat is nefast, want precies omdat we voor velen uit de stad een onbekende zijn die ver weg ligt van het stadhuis, worden onze gemeenscha­ppen al gauw vergeten in de politieke besluitvor­ming. De voorbije zes jaar heb ik geprobeerd om Berendrech­t, Zandvliet en Lillo zo veel mogelijk op de politieke agenda te plaatsen. Wanneer besluiten werden geformulee­rd was ik heel aandachtig en ging ik na wat de mogelijke impact ervan op onze dorpen zou zijn. Het zit hem vaak in details, maar door te blijven hameren op dezelfde items is de polder een volwaardig onderdeel geworden van de Antwerpse politiek”, vindt de N-VA-politica.

Meerderhei­d

Omdat N-VA zowel in Antwerpen als in het polderdist­rict meebestuur­t, moet het voor een politica uit die partij makkelijke­r zijn om met resultaat te werken. “Dat is juist. Als lid van de meerderhei­d klop je gemakkelij­ker aan bij de bevoegde schepenen en probeer je zaken in teksten te laten opnemen voor ze naar de gemeentera­ad gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat je ook vanuit de oppositie sterk werk kunt leveren voor je district. Ik ben blij dat ik de polder kan vertegenwo­ordigen en ik wil dat graag opnieuw doen, maar als het niet lukt en iemand anders uit de polder die taak op zich neemt, vind ik dat ook goed. Het gaat mij er niet om persoonlij­k te scoren. Het belangrijk­ste is dat het polderdist­rict op de eerste plaats komt en dat ze ons niet vergeten in het stadhuis”, aldus Meirsman.

Veel dossiers

Het is in oktober aan de kiezer om te oordelen of er een polderbewo­ner in de Antwerpse gemeentera­ad kan zetelen of niet. Meirsman hoopt van wel en het mogen er voor haar ook twee of meer zijn, want er zijn nog dossiers genoeg om te blijven volgen op het Antwerpse niveau.

“We moeten ervoor zorgen dat onze open ruimtes zo goed mogelijk worden bewaard. Er is het dossier over een andere locatie voor een nieuw containerp­ark. We moeten ook alert blijven wanneer de exacte plaats wordt bepaald voor een wachtdok voor lichters. Wanneer door inbreiding nieuwe wijken ontstaan, moet er ook gedacht worden aan nieuwe scholen en openbaar vervoer. Wat vervoer betreft, moet het polderdist­rict erop blijven hameren om het personenve­rvoer over het water vanuit de polder te realiseren. Er is genoeg werk aan de winkel.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Danielle Meirsman wil de stem van de polder graag blijven vertegenwo­ordigen in de Antwerpse gemeentera­ad.
FOTO ERIK VANDEWALLE Danielle Meirsman wil de stem van de polder graag blijven vertegenwo­ordigen in de Antwerpse gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium