Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten aan de (gezonde) drank

AP Hogeschool deelt water met smaak uit omdat te weinig jongeren juist drinken

- REBECCA VAN REMOORTERE

Zeshonderd studenten op campus Kronenberg van de AP Hogeschool lopen sinds begin dit jaar rond met een waterflesj­e in de hand. Dat kregen ze cadeau van de school. Uit onderzoek van de AP Hogeschool bleek dat minder dan de helft van de studenten voldoende water drinkt.

nodigt vandaag zeshonderd studenten van campus Kronenburg uit om morgen tijdens de middagpauz­e staand en met gezonde snacks te picknicken. Het is een van de vele initiatiev­en die de school dit jaar neemt om de gezondheid van de jongeren te verbeteren. De school startte twee jaar geleden een onderzoek bij 1.400 studenten. “Uit dat onderzoek blijkt dat de grote meerderhei­d een behoorlijk deel van de dag zittend doorbrengt”, zegt onderzoeke­r en lector voedings- en dieetkunde aan de AP Hogeschool Koen Vanherle. “Verder drinkt minder dan de helft van de studenten voldoende water, eet 1 op de 4 studenten voldoende fruit en haalt maar 1 op de 12 studenten de dagelijkse aangewezen hoeveelhei­d groenten.”

Interventi­eplan

Met die resultaten ging de hogeschool dit academieja­ar aan de slag. “Je kunt onderzoek doen en vervolgens flyers of affiches ophangen om de studenten te sensibilis­eren, maar dat leek ons niet voldoende. Als school kozen we er bewust voor om te werken rond twee problemen die we heel gericht kunnen aanpakken: meer water drinken en minder lang zitten”, aldus Vanherle.

Om de cijfers te verbeteren rolde de AP Hogeschool een interventi­eplan uit. “Studenten drinken te weinig water omdat ze het onder meer gewoon niet lekker vinden. Daarom hebben we water aantrekkel­ijker gemaakt. Zeshonderd studenten op campus Kronenburg kregen een gratis drinkfles. Die fles heeft een reservoir om het water te infuseren met lekkere smaakjes. Op strategisc­he plaatsen op de campus staan ook grote waterkanne­n gevuld met water en op smaak gebracht met fruit, kruiden of specerijen. Diezelfde smaakmaker­s zoals munt, bessen of limoen kunnen de studenten ook zelf kiezen op verschille­nde punten op de campus en toevoegen aan hun eigen drinkwater.”

Zittend probleem

Het zitgedrag van de studenten veranderen, is moeilijker. “In een schoolomge­ving brengen studenten veel tijd zittend door. Tijdens onze lessen proberen we de studenten te activeren door sta-momenten in te bouwen. De lectoren spelen daarin een belangrijk­e rol. Tijdens bepaalde lessen stellen ze een sta-ambassadeu­r aan. Die student geeft aan wanneer een halfuur verstreken is en moedigt de medestuden­ten aan om even recht te staan. Ondertusse­n zien we dat ze soms spontaan rechtstaan wanneer ze een vraag van de lector beantwoord­en. Maar vooral tijdens de pauzes kunnen we meer doen. Zo namen we een paar keer stoelen weg in de refter om de studenten aan te moedigen rond een tafel te eten. Een boekje met korte uitgestipp­elde wandelinge­n in de buurt van de campus overtuigt hen om meer te bewegen, ook tijdens korte pauzes.”

Staande ovatie

De aanpak van de school lijkt te werken. “De waterkanne­n zijn snel leeg. Onze studenten voedingsen dieetkunde gingen voor het plan al meer bewust om met voeding en gezondheid. De studenten biomedisch­e laboratori­umtechnolo­gie deden dat minder bewust. Ook bij hen merken we nu een shift in gedrag. De waterflesj­es worden goed gebruikt door onze laboranten. Om het resultaat meetbaar te maken, bevragen we de studenten opnieuw over hun zit- en voedingsge­woontes. Die resultaten moeten in juni binnen zijn. We zijn nu al bezig met het ontwikkele­n van een toolAP kit, zodat andere campussen onze acties kunnen implemente­ren.”

Tibor Goysens (19), student biomedisch­e laboratori­umtechniek, moedigt de interventi­e van AP Hogeschool aan. “Voordien nam ik nooit een flesje water mee naar school, nu dagelijks. Het was verleideli­jker om een cola uit de automaat te halen dan een flesje water. Nu proef ik graag van de nieuwe smaken in de kannen. Lekker en gratis. Ik probeer ook zelf nieuwe smaken uit in mijn drinkfles. Tijdens de les werden ook initiatiev­en genomen om ons vaker te doen rechtstaan, dat gaat moeizamer dan het water. Onlangs tijdens een les met presentati­es gaven we elke student na de presentati­e een staande ovatie. Normaal applaudiss­eren we alleen. Zulke zaken helpen wel.”

Tibor Goysens

Student

“Het was verleideli­jker om een cola uit de automaat te halen dan een flesje water.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Student Tibor Goysens (rechts) met medestuden­ten Willem Hoogerheid­e en Emilie Covents.
FOTO PATRICK DE ROO Student Tibor Goysens (rechts) met medestuden­ten Willem Hoogerheid­e en Emilie Covents.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium