Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kogel raakte meisje omdat politievoe­rtuig moest uitwijken”

Procureur-generaal over dood van tweejarige Mawda:

- (cdo, cel, fem)

“Omdat het politievoe­rtuig bruusk moest uitwijken voor de bestelwage­n die de politie wou rammen, is de kogel de foute kant opgevlogen en heeft zo het meisje geraakt.” Dat is volgens de procureur-generaal de meest waarschijn­lijke versie van het incident dat vrijdag het leven kostte aan het tweejarige IraaksKoer­disch vluchtelin­getje Mawda.

“Vooreerst, het onderzoek is in volle gang. Alle resultaten zijn nog niet binnen”, houdt de procureurg­eneraal een slag om de arm. “Maar er zijn toch al enkele zaken duidelijk. De kogel die het meisje doodde, was wel degelijk bedoeld voor de band van de camionette die op dat moment gevaarlijk over de weg slingerde. Hij is niet afgeketst maar omhoog gevlogen. Dat gebeurde omdat net op het moment dat de politieman zijn wapen richtte, de chauffeur van de bestelwage­n het stuur omgooide en de politiewag­en wou rammen.”

“Om een aanrijding te vermijden gooide ook de chauffeur van de politiewag­en het stuur om. De schutter naast hem, die de vinger op de trekker had, kon het schot niet meer tegenhoude­n. De afschuweli­jke gevolgen zijn bekend.”

“Gezien deze feiten heeft de onderzoeks­rechter de politieman niet in verdenking gesteld van doodslag. De man heeft dit niet gewild en is er kapot van”, alsnog de procureur-generaal. Politieman V.G. uit de buurt van Bergen is 45 jaar en vader van twee kinderen. Hij staat gekend als een integer mens.

Intussen zijn alle inzittende­n van het busje weer vrijgelate­n. “Ja. Iedereen”, zegt de procureur-generaal. “Ook de eventuele mensensmok­kelaar die aan het stuur zat. Omdat alle betrokkene­n, ook de ouders van het meisje, in alle talen zwijgen en niemand het aandurft om de smokkelaar aan te wijzen, heeft de onderzoeks­rechter iedereen moeten laten gaan.”

Het is in dit stadium van het onderzoek ook niet zeker of de mensensmok­kelaar ooit opgepakt geweest is. “De tweede hypothese is dat hij uit de camionette gesprongen is toen die uitbolde op de parking en tot stilstand kwam tegen een vrachtwage­n. En dat hij ontkwam voor de politie iedereen kon arresteren.”

Premier: ouders kunnen blijven

In de Kamer verklaarde premier Michel dat de familie van Mawda indien ze dat wil langer in het land kan blijven. Er bestaat een regeling voor slachtoffe­rs van mensenhand­el die dat mogelijk maakt. Wanneer de tweejarige Mawda begraven wordt, is nog niet duidelijk. De begrafenis was oorspronke­lijk voor vandaag gepland maar is uitgesteld.

 ?? FOTO RR ?? De tweejarige peuter Mawda.
FOTO RR De tweejarige peuter Mawda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium