Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pinksterwe­ekend doet Borsbeek drie dagen feesten

Driedaagse met zeventigst­e jaarmarkt en 55ste Stan Ockers Classic

- FILIP SPOELDERS

Borsbeek maakt zich op voor een spetterend Pinksterwe­ekend. Gedurende drie dagen staat het dorp bol van de activiteit­en. De jaarmarkt en de Stan Ockers Classic vieren hierbij nog eens een jubileum met respectiev­elijk hun 70ste en 55ste organisati­e.

De eerste jaarmarkt van Borsbeek vond plaats in 1948. Het was de bedoeling om een ‘eendagsact­iviteit’ in het leven te roepen. Zeventig jaar later is dit evenement allesbehal­ve een activiteit van één dag. Drie dagen lang zal de gemeente bruisen met activiteit­en voor alle leeftijden.

“Tijdens deze legislatuu­r is het Pinksterwe­ekend alleen maar gegroeid. Steeds meer vereniging­en pikken aan bij deze organisati­e van het Gemeenteli­jk Feestcomit­é en we ontvangen ieder jaar meer toeschouwe­rs”, geeft schepen van Feestelijk­heden, Tom Verboven (Groen), aan.

Op die manier is het programma van zaterdag tot en met maandag volledig gevuld. “Voor deze jubileumed­itie bieden we een heel weekend met festivitei­ten aan. Onze Hap & Stap, een wandeling met onderweg hapjes voor de deelnemers, op zaterdag bestaat ondertusse­n tien jaar. Een speciaal moment wordt het officiële ontvangst van de Galloway-runderen op zondag. Die dag staat ook in het teken van de sport en op maandag zijn er natuurlijk de klassieker­s met de jaarmarkt, inclusief de paardenwed­strijden, en de koers”, overloopt de schepen kort het programma.

Andere trekpleist­ers zijn de JapTap van de Chiro op zaterdagav­ond aan het pleintje op de hoek van de Akkerdonks­traat en de Schanslaan. De jeugdveren­iging verwacht optredens van Murpho Munro en DJ2teacher­s. Zondagavon­d openen de Bursefeest­en hun seizoen met een optreden van The Kids aan de Leeuwenpoo­rt op Fort 3. Op maandagnam­iddag houdt Borah, de adviesraad personen met een beper- king, een rolstoelen­parcours in het gemeentepa­rk en in het gemeentehu­is staat een 300-tal miniatuurr­enners van verzamelaa­r Martin Schijvens.

Sporten doen de Borsbekena­ren op zondag en maandag. “Tijdens Borsbeek Koerst zondag organisere­n we achtereenv­olgens een Dikke Bandenrace, de koers voor dames op hoge hakken, de Toer de Toerist, de Fixed Gear en de AmigoKoers achter de derny’s”, overloopt organisato­r Peter Van Hoof.

Inschrijve­n kan vanaf 11u aan het plein langs de Lucien Hendrickxl­ei. De Stan Ockers Classic wordt op maandag gereden. “We hebben veel concurrent­ie van wedstrijde­n in het buitenland. Maar we verwachten toch 150 renners met deelnemers uit Peru en Griekenlan­d. Door de concurrent­ie maken we er een open profkoers van, zodat jongere renners zich kunnen meten met enkele profs. Onder de beloften en elite zonder contract wordt er gestreden voor de provincial­e titel.”

 ?? FOTO RR ?? De paardenwed­strijden hebben een lange traditie in Borsbeek.
FOTO RR De paardenwed­strijden hebben een lange traditie in Borsbeek.
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De Galloways worden officieel ontvangen.
FOTO FILIP SPOELDERS De Galloways worden officieel ontvangen.
 ?? FOTO RR ?? Peter Van Hoof bij de voorstelli­ng van de Stan Ockers Classic.
FOTO RR Peter Van Hoof bij de voorstelli­ng van de Stan Ockers Classic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium