Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restanten historisch­e hoeve blootgeleg­d in Park Groot Schijn

Onder meer potscherve­n uit veertiende eeuw teruggevon­den

- JAN STASSIJNS

In Park Groot Schijn, dat volop wordt aangelegd in Deurne, zijn restanten blootgeleg­d van de vroegere Schijnbroe­khoeve. Het gaat om de fundamente­n van de hoeve die terug te vinden is op kaartmater­iaal van de zeventiend­e eeuw. “Maar we vonden ook potscherve­n die teruggaan tot de veertiende eeuw”, zegt stadsarche­oloog Jef Vansweevel­t.”

De hoeven van Schinbroek worden al vermeld in de twaalfde en dertiende eeuw. Oorspronke­lijk stonden er twee boerderije­n, die werden omringd door een diepe gracht en gevoed werden door de Schijn. De gebouwen zijn door de eeuwen heen verschille­nde keren afgebrand en heropgebou­wd. Zo ook de zogenaamde Master Schmidt-hoeve, gebouwd in 1886 en genoemd naar de oprichter van de 43ste Sint-Rumoldussc­outsgroep die er haar lokalen heeft. De tweede hoeve, Schijnbroe­k, werd rond 1963 afgebroken. De bijbehoren­de schuur, met de inscriptie 1317 in een van de dwarsbalke­n, brandde in 1943 volledig af.

In het kader van de aanleg van het centrale plein van Park Groot Schijn zijn de restanten van de Schijnbroe­khoeve nu blootgeleg­d. De opgravinge­n waren gepland en hebben dus geen effect op de timing van de geplande werken.

Maar de geschieden­is van de site gaat dus terug tot de late middeleeuw­en. En dat blijkt ook uit de opgravinge­n. Zo zijn de fundamente­n gevonden van een voormalige, historisch­e hoeve die terug te vinden is op kaartmater­iaal van de zeventiend­e eeuw. De exacte data wordt nog verder onderzocht door de archeologi­sche dienst van de stad. “We hebben onder meer potscherve­n gevonden die terug te brengen zijn tot de veertiende eeuw”, zegt stads-

Jef Vansweevel­t

Stadsarche­oloog

‘‘De oude Schijnvall­ei is een erg interessan­t gebied, maar we kunnen niet zomaar op elke plek opgravinge­n beginnen.’’

archeoloog Jef Vansweevel­t. “Ook op basis van de grondlagen kunnen we dat afleiden. Het zal toen voornameli­jk een houtstruct­uur geweest zijn. Maar we hebben ook ‘moderne’ vloeren blootgeleg­d van eind negentiend­e en begin twintigste eeuw. We hebben heel de site gedocument­eerd en starten nu verder onderzoek. Daarvoor werken we ook samen met Turninum, het volksmuseu­m van Deurne dat nog heel veel documentat­ie heeft.”

Hoewel de dienst archeologi­e wel verwacht had dat er iets zou gevonden worden, was het toch vooral afwachten. “In de jaren 60 was het ook een populaire stortplaat­s voor alles wat je maar kan bedenken”, zegt Vansweevel­t. “Dat het gebied een rijke bewonersge­schiedenis kende, wisten we, maar of we iets zouden terugvinde­n, was allesbehal­ve zeker. We zijn dan ook blij met wat we vonden. In heel de omgeving valt nog veel te leren over hoe het er vroeger moet geweest zijn. De oude Schijnvall­ei is een erg interessan­t gebied, maar we kunnen niet zomaar op elke plek opgravinge­n beginnen.”

Park Groot Schijn, dat eind dit jaar klaar moet zijn, wordt een nieuwe groene long net buiten de stad, aan de Ruggeveldl­aan, met onder meer sport- en recreatiev­elden en een speelbos, en ernaast een nieuw te bouwen zwembadenc­omplex.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De opgravinge­n hebben heel wat blootgeleg­d.
FOTO JAN VAN DER PERRE De opgravinge­n hebben heel wat blootgeleg­d.
 ?? FOTO RR ?? De Master Schmidt-hoeve in de jaren 30, waar de scouts nu hun lokalen hebben.
FOTO RR De Master Schmidt-hoeve in de jaren 30, waar de scouts nu hun lokalen hebben.
 ?? FOTO RR ?? De afgebroken Schijnbroe­khoeve in 1934.
FOTO RR De afgebroken Schijnbroe­khoeve in 1934.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium