Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oranje boven, het hele jaar door

Dumoulin maakt furore in de zomer De vrouwen zijn op alle terreinen wereldtop En dan is Terpstra ook nog eens de ster van ‘ons’ voorjaar

- HUGO COOREVITS

Johan Lammerts Exwinnaar Ronde van Vlaanderen

“De Ronde van Vlaanderen op de voorpagina, dat was enkele jaren geleden ondenkbaar. De beleving is echt enorm.”

Raymond Kerckhoffs Wielerjour­nalist De Telegraaf

“Laten we hopen dat het is zoals met Verstappen nu: dat ieder kind straks Dumoulin of Terpstra wil zijn.”

Van der Poel heerst in de winter

Holland heerst: in de winter met Mathieu van der Poel, in de lente nu zelfs al met Niki Terpstra en voor de Tourzomer heeft het nog Tom Dumoulin achter de hand. En bij de vrouwen kan je zelfs een blik van zés wereldtopp­ers opentrekke­n. Alsof in Nederland de kampioenen als rijpe appels van de bomen vallen. Wielerjour­nalist van ‘De Telegraaf’ Raymond Kerckhoffs (46) en technisch bondsdirec­teur en voormalig Ronde van Vlaanderen­winnaar Johan Lammerts (57) geven uitleg bij zoveel weelde.

Komt de vloedgolf aan kampioenen door een strak beleid?

“Neen”, zeggen Johan Lammerts en Raymond Kerckhoffs in koor. “Er is geen logica die alles verbindt”, aldus Kerckhoffs. “Het is een samenloop van omstandigh­eden waardoor het lijkt dat de tijden van Kuiper, Raas, Knetemann en Zoetemelk aan het terugkeren zijn”, stelt Lammerts. Van eind jaren zeventig tot diep in de tachtig werden ze alle vier wereldkamp­ioen en won wieltjeszu­iger Zoetemelk ook nog de Tour.

Volgens Kerckhoffs is Rabobank de belangrijk­ste reden voor de huidige hoogconjun­ctuur. “De bank had niet enkel een WorldTourp­loeg en een opleidings­module,

door de Dikke Banden Race (laagdrempe­lige wedstrijde­n voor kinderen van 7 tot 12

jaar, nvdr.) maakte ze vanaf 1996 de sport in de breedte heel populair. Bovendien investeerd­e Rabobank tot 2012 jaarlijks 10 tot 16 miljoen euro in de sport en was het zowel sponsor van de bond als van veel lokale wielerclub­s.”

Al blijft het opmerkelij­k dat Dumoulin, Poels, Terpstra en Groenewege­n helemaal geen product zijn van de topsportmo­dule van Rabobank, maar van kleinere ploegen komen. “Ze bewandelde­n allemaal hun eigen weg. Dat toont aan dat je altijd in de breedte moet investeren”, zegt Kerckhoffs.

Volgens Lammerts, die zelf deel uitmaakte van de gouden generatie, spelen meerdere factoren mee. “Goede genen, toeval, beleid… Zo maakte de bond, in samenwerki­ng met het Olympisch Comité, geld vrij voor de vrouwen, jaarlijks 250.000 euro, voor trainingen en om op hoogtestag­e te gaan. En ook de commerciël­e vrouwentea­ms hielpen mee aan het succes.”

Maakt het Ronde-succes van Terpstra de sport nog groter?

Het was gisteren volop Terpstra-gekte in de Nederlands­e media. Maar om nu te zeggen dat de Quick Step-renner en Dumoulin kunnen concurrere­n met het Nederlands­e voetbal, waarin ze het WK in Rusland niet eens haalden... “Vandaag wel”, zegt Lammerts. “Mega-aandacht in de media. De Ronde van Vlaanderen op de voorpagina, dat was enkele jaren geleden ondenkbaar. De beleving is echt enorm. Al blijft voetbal veruit nummer één, toegegeven. Ik zet wielrennen op twee, samen met schaatsen. Andere bonden benijden ons wel, omdat we zoveel televisiet­ijd krijgen. Meer dan ooit. Met Lars van der Haar en Mathieu van der Poel wordt veldrijden zelfs opnieuw uitgezonde­n.”

Al relativeer­t Kerckhoffs dat. “560.000 Nederlande­rs keken op de NOS naar de Ronde, de schaatswed­strijden draaien rond de één miljoen. Die golf van succes geeft het wielrennen wel een boost, maar ik zet Formule 1 met Max Verstappen toch op plaats twee en schaatsen na het olympische succes op plaats drie. Anderzijds stelde ik wel vast dat 15.000 mensen zich verdrongen op de Markt van Maastricht om Tom Dumoulin te vieren na zijn Giro-zege. Laat ons hopen dat het in het wielrennen straks is zoals met Verstappen nu: dat ieder kind straks Dumoulin of Terpstra wil zijn.”

Is er qua nieuwe aansluitin­gen sprake van een Dumoulin-effect?

In de boerenjare­n van Eddy Merckx en Tom Boonen werden in ons land veel nieuwe wielrenner­tjes geboren. Idem dito met Van Avermaet. Nederland hinkt op dat vlak wat achter. “Dat komt wel”, denkt Kerckhoffs. “Nederland is alleen al door één jongetje in de ban van de Formule 1. Mensen willen hetzelfde doen als de helden die iedereen aanbidt.”

“Er is zelfs een terugval”, geeft Lammerts aan. “Eén miljoen Nederlande­rs fietsen, maar we hebben slechts tussen de 8.000 en de 9.000 licentieho­uders. De jongste tien jaar liep dat zelfs met meer dan 800 terug. Vooral als het gaat over topsport, haken velen snel af na de testen velen. Wielrennen is nu eenmaal één van de zwaarste sporten ter wereld. Ter vergelijki­ng: meer dan één miljoen Nederlande­rs zijn aangeslote­n bij een voetbalclu­b.”

Staat er een volgende generatie klaar?

De huidige toplichtin­g gaat van de 24-jarige Dylan Groenewege­n tot de 39-jarige Bram Tankink. Daaronder volgt nog Sam Oomen (22), maar veel andere namen zijn er nog niet echt. “Dat is ook zo”, zegt technisch bondsdirec­teur Johan Lammerts. “De kwaliteit bij de jeugd loopt momenteel een beetje achter. Zowel bij de meisjes als bij de jongens.”

Kerckhoffs ziet het anders: “De beste jaren van Dumoulin, Poels en Groenewege­n moeten nog komen. En we hebben ook nog Dylan van Baarle en Danny van Poppel. Daar kunnen we nog tien jaar op teren. Tegen die tijd zullen er wel andere jongens en meisjes aankomen.”

Kan Terpstra nu Sportman van het Jaar worden?

Met de GP Le Samyn, de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen was Terpstra als Belg nu al één van de favorieten voor de titel Sportman van het Jaar. In Nederland ging die titel vorig jaar, na zijn WK-tijdritzeg­e en Giro-eindwinst, naar Tom Dumoulin. De vraag is of Terpstra’s Werken boven de Moerdijk nu al volstaan. “Mwah”, zegt Kerckhoffs. “Niki moet het dit jaar wel opnemen tegen de schaatsers. En de Olympische Spelen blijven in Nederland een magische aantrekkin­gskracht hebben. En dan is er nog Max Verstappen. Terpstra heeft wel heel veel tegenstand.”

Lammerts lacht. “Het volstaat niet om één keer te winnen. Maar als Terpstra zondag in Roubaix ook nog de dubbel pakt, heeft hij een heel goede kans. Hij weet dus wat hij moet doen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Winnares Anna van der Breggen viert haar overwinnin­g op het podium met Niki Terpstra na de Ronde van Vlaanderen.
FOTO BELGA Winnares Anna van der Breggen viert haar overwinnin­g op het podium met Niki Terpstra na de Ronde van Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium