Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stakingsgo­lf tegen ‘hervormer’ Macron

Actie spoorbonde­n eerste grote krachtmeti­ng met president

- KRISTOF SIMOENS

Er wachten Emmanuel Macron lastige maanden. De staking bij het Franse spoor is pas de start van een woelige sociale lente. Maar de president is vastberade­n. “Macron wil van de SNCF hét symbool van zijn diepgaande hervorming­en maken. Een mooiere scalp dan het Franse spoor bestaat niet”, klinkt het in zijn entourage. Toch speelt de president hoog spel. Want de Franse vakbonden zijn van plan het groeiende ongenoegen te kanalisere­n in een “gezamenlij­ke strijd tegen de doodgraver van de openbare sector”.

Twee dagen op de vijf geen (of amper) treinen

Twee dagen staken, drie dagen werken, twee dagen staken, drie dagen werken. En dat tot eind juni, tenzij de regering eerder zwicht. Met die unieke actievorm protestere­n de bonden tegen de plannen van de regering om de privileges van de Franse cheminots terug te draaien, te morrelen aan het monopolie van de SNCF en de deur op een kier te zetten voor privékapit­aal. “Het begin van een privatiser­ing die de dienstverl­ening niet ten goede zal komen”, aldus de bonden. “Absoluut noodzakeli­jk om de groeiende schuldenbe­rg aan te pakken”, aldus de regering.

Stroom- en gasonderbr­ekingen, geen huisvuilop­haling

De cheminots krijgen steun van hun collega’s bij EDF, Frankrijks grootste elektricit­eit- en gasleveran­cier (en voor 85% in handen van de staat). Zij hebben een stakingsaa­nzegging ingediend tot 28 juni. De bonden voeren de druk op nu de regering aan een nieuw meerjarenp­lan werkt voor de energiesec­tor. Ze vrezen banenverli­es, bevriezing van de lonen en stijgende prijzen voor de consument. Daarom dreigen ze met gerichte stroom- en gasonderbr­ekingen.

Gisteren legden ook de huisvuilop­halers voor onbepaalde duur het werk neer. Zij eisen de oprichting van een “nationale openbare dienst” met een eengemaakt statuut, een erkenning als zwaar beroep en een vervroegde pensioneri­ng. De staking werd goed opgevolgd in en rond Parijs, Marseille en Montpellie­r alsook in de oostelijke en noordelijk­e departemen­ten.

Studenten bezetten faculteite­n

Daarnaast groeit in studentenm­iddens het verzet tegen Macron. Half februari stemde het Franse parlement een nieuwe wet die de toegang tot de universite­it regelt. De studenten pikken de strenge selectiecr­iteria niet en houden sinds enkele weken een tiental faculteite­n bezet in onder meer Parijs, Bordeaux, Nantes, Nancy en Montpellie­r. In andere universite­iten houden studenten sit-ins. Gisteren haakten de jongeren hun karretje aan dat van de spoorbonde­n.

Betogende ambtenaren en gepensione­erden

Ook de Franse ambtenaren en gepensione­erden morren. Op 22 maart losten ze al een eerste schot voor de boeg: met honderddui­zenden trokken ze toen de straat op (323.000 volgens de autoriteit­en, een half miljoen volgens de vakbonden). De ambtenaren protesteer­den tegen de “dreigende afbouw van de openbare dienstverl­ening”, de gepensione­erden tegen de beslissing van de regering om voortaan ook sociale bijdragen af te houden van hun pensioentj­e.

Ook al sociale onrust in de privé

Intussen is er ook onrust bij twee van Frankrijks grootste privébedri­jven: Carrefour en Air France. De supermarkt­keten zit in volle reorganisa­tie, wat dit weekend nog leidde tot een staking in meer dan 450 winkels. Bij Air France zitten de loononderh­andelingen dan weer al maanden in het slop: gisteren legden de piloten al voor de vierde keer in anderhalve maand het werk neer. Niet dat de regering daar iets mee te maken heeft. Maar Macron & co. besef- fen dat te veel sociale acties op hetzelfde moment de gewone burger – die daar altijd het eerste slachtoffe­r van is – weleens van kamp kan doen wisselen.

 ?? FOTO'S AP EN AFP ?? Franse spoorwegar­beiders staken in de stad Lyon. Het begin van een lange periode van protest.
FOTO'S AP EN AFP Franse spoorwegar­beiders staken in de stad Lyon. Het begin van een lange periode van protest.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium