Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drieste inval bij vleessjoem­elaar

Willy Selten en zijn vrouw mishandeld in hun huis in Dessel

- MARC HELSEN, SAM REYNTJENS

In de nacht van vrijdag op zaterdag drongen vier tot zes overvaller­s het huis binnen van de Nederlande­r Willy Selten, woonachtig in Dessel. De man, die bekend staat voor zijn betrokkenh­eid in grootschal­ig gesjoemel met paardenvle­es, en zijn vrouw werden er mishandeld. De daders gingen er met geld en zijn Mercedes vandoor, zonder sporen na te laten.

De overvaller­s drongen zaterdagoc­htend rond 2.30u het afgelegen woonhuis van Willy Selten (48) en zijn vrouw binnen. Ze gingen niet bepaald zachtzinni­g te werk, haalden de woning overhoop en bedreigden het echtpaar met vuurwapens. Of er ook daadwerkel­ijk werd geschoten, moet verder onderzoek uitwijzen.

Geld en auto gestolen

Selten en zijn vrouw kregen het behoorlijk te verduren. Na aankomst van de lokale politie van de zone Balen-Dessel-Mol, diende de vrouw naar het ziekenhuis te worden overgebrac­ht voor verzorging. Ze was ook in shock. Selten zelf kon vrijwel onmiddelli­jk na de brutale inbraak worden verhoord. Hij kon de politie alleen mededelen dat de overvaller­s verdwenen waren met geld en met de auto van het echtpaar, een Mercedes die later nabij Eindhoven werd teruggevon­den. De overvaller­s spraken Nederlands en kwamen duidelijk van over de landsgrens. Hoeveel daders er precies betrokken waren bij de inval is nog niet duidelijk, een politiebro­n heeft het over “minimum vier, maximum zes.”

Het labo van de federale politie kwam ter plaatse voor het sporenonde­rzoek en nadat de lokale politie de verhoren had afgenomen van de slachtoffe­rs, kwam het verdere onderzoek in handen van de federale gerechteli­jke politie van Turnhout.

Afrekening uit het vleesmilie­u

Of de gewelddadi­ge overval een afrekening is uit het Nederlands­e vleesmilie­u moet nog blijken, maar het heeft er alle schijn van.

Willy Selten is immers geen onbeschrev­en blad. In het Nederlands­e Oss had hij een vleesgroot­handel waar karkassen van runderen werden verwerkt tot vleesprodu­cten voor menselijke consumptie. Selten verkocht echter relatief goedkoop paardenvle­es als rundvlees. In 2011 en 2012 had het bedrijf meer dan 336.000 kilo paardenvle­es verwerkt, waarvan geen gram in de boekhoudin­g was opgenomen.

De zaak ging aan het rollen nadat in Engeland en Ierland een vleesschan­daal aan het licht was gekomen waarbij paardenvle­es was gevonden in rundvleesp­roducten.

Begin 2013 bestempeld­e de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit de volledige voorraad van het bedrijf als “potentieel gevaarlijk voor de volksgezon­dheid” en nam het de vleesvoorr­aad in bewaring. Selten werd in mei 2013 aangehoude­n.

Naar aanleiding van de ontdekking bij Selten werd uit voorzorg 50 miljoen kilo vlees teruggeroe­pen. Een groot deel was al verkocht en geconsumee­rd. Het vlees was naar enkele honderden bedrijven in binnen- en buitenland gegaan en verwerkt in onder andere rundvleesk­roketten, hamburgers, salami en bouillon. Echt gevaar voor de volksgezon­dheid zou er niet geweest zijn, maar het gesjoemel was wel overduidel­ijk.

“Slordig”

De productie van het bedrijf werd naar aanleiding van het onderzoek stilgelegd en in april 2013 ging de zaak failliet.

Selten zei voor de rechtbank dat hij alleen maar slordig was geweest, maar hij werd veroordeel­d tot 2,5 jaar celstraf. De groothande­l moest 50.000 ton vlees terugroepe­n omdat de herkomst niet duidelijk was. Selten én het Openbaar Ministerie tekenden beiden beroep aan tegen het vonnis. Het Openbaar Ministerie wil een hogere straf, Selten vraagt de vrijspraak. Het is nog niet bekend wanneer de zaak verder wordt behandeld.

De Nederlande­r moest ook één miljoen euro betalen als voorschot op de afronding van het faillissem­ent, zo besliste een andere rechtbank vorig jaar in Den Bosch. Dat bedrag kan verder oplopen.

Ondertusse­n begon de zoon van Willy Selten in het voormalige slachthuis van Mol een nieuw vleesverwe­rkend bedrijf, Internatio­nal Meat Trading, met hoofdzetel in Merksplas.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Het huis waar de inval gebeurde, in Dessel.
FOTO MIA UYDENS Het huis waar de inval gebeurde, in Dessel.
 ?? FOTO AFP ?? Willy Selten bij zijn proces in 2015.
FOTO AFP Willy Selten bij zijn proces in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium