Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terneuzen helemaal klaar voor start Scheldepri­js

Scheldepri­js start voor het eerst in Terneuzen

-

De Scheldepri­js trekt de grens over. Voor het eerst start de Schotense klassieker in Terneuzen, de grootste stad van Zeeuws-Vlaanderen. Ze wachten er vol spanning op een Vlaamse invasie. “Maar zo gek als bij jullie wordt het hier nooit.”

Wij mogen het stadhuis van Antwerpen dan wel het mooiste ter wereld vinden, als het over het mooiste Scheldezic­ht gaat, maakt het geen schijn van een kans tegen zijn tegenhange­r uit Terneuzen. Het is een indrukwekk­end gebouw uit 1970, in de vorm van de brug van een vrachtschi­p.

Op het buitenterr­as van de negende verdieping staat Jack Begijn, wethouder van Sport en Economie van de Zeeuws-Vlaamse stad, pal in de strakke wind. Hij wijst naar de stad aan zijn voeten en – vooral – de machtige stroom erlangs. Van ver zie je de mastodonte­n aanvaren in de richting van de koekenstad. De Schelde in Antwerpen is een simpele boerengrac­ht vergeleken met de Westersche­lde hier.

“Dit prachtige schouwspel zullen straks ook alle wielerlief­hebbers te zien krijgen”, zegt de net opnieuw verkozen CDA’er trots. Begijn heeft de lopende coalitiege­sprekken even verlaten om ons rond te leiden.

Jack Begijn Wethouder Terneuzen

Kosten delen

Toen ex-wielrenner Cees Priem driekwart jaar geleden bij hem kwam aankloppen, was Jack Begijn snel gewonnen voor het idee om de startplaat­s van de Scheldepri­js naar zijn stad te verplaatse­n. “Terneuzen is toch dé stad aan de Schelde”, lacht hij. “En wij waren al een tijdje op zoek naar een groot sportevene­ment om onze stad op de kaart te zetten. We haalden de provincie Zeeland erbij, die zich op sportvlak net heel erg profileert met wielrennen, en we delen de kosten. Met de mensen van Schoten en Flanders Classic zaten we meteen op dezelfde lijn. Het is alsof we al jaren samenwerke­n.”

De overeenkom­st loopt voor één jaar. “Daarna gaan we evalueren, samen met de organisato­ren, maar wij willen er daarna graag nog twee extra jaren aanplakken.

“Iedereen in de stad loopt al een paar weken te smachten naar de start. De Vlaamse wielercult­uur regeert hier ook.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium