Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze generatie durft wél aanvallen”

Drie redenen waarom Gent - Wevelgem niet op een spurt eindigt

- JOCHEN COOREVITS

Allen ten aanval! Het zou zomaar de slagzin kunnen zijn tijdens GentWevelg­em. In de laatste vijf edities won alleen John Degenkolb in 2014 nog een groepsspur­t van 28 man, de andere winnaars kwamen solo of met een klein groepje aan. “Je ziet ook aan de erelijst dat GentWevelg­em niet meer voor de pure sprinters is”, aldus tweevoudig winnaar Tom Steels. 1. Het parcours

Elf hellingen, drie Plugstreet­s en De Moeren omvat in 251,1 kilometer. Het is ooit anders geweest. Voor 2010 was Gent-Wevelgem nog vijftig kilometer minder lang. Gaandeweg creëerde parcoursbo­uwer Hans De Clercq een voorjaarsk­lassieker met een totaal eigen profiel. Een aantal klimmetjes in Noord-Frankrijk als de Katsberg, Kokereelbe­rg, Vert Mont en de Zwarte Berg behoren nu tot het parcours. Vorig jaar kwamen daar met de drie halfverhar­de stroken – de Plugstreet­s – nog extra obstakels bij tussen de twee passages over de Kemmelberg. “We willen de spanning opbouwen naar het einde van de koers”, zegt De Clercq. “Het is niet de bedoeling dat je halfweg de wedstrijd denkt: nu hebben we het gezien en zullen ze spurten. De laatste 35 kilometer na de laatste keer Kemmelberg is het altijd afwachten of de mannen voorop nog bijgehaald zullen worden of niet. Dat zijn de spannendst­e finales die je kan hebben.”

2. Het weer

De weersomsta­ndigheden spelen altijd een grote rol in Gent-Wevelgem. Met een passage door de gevreesde Moeren is het opletten geblazen. Herman Frison zegevierde in 1990 in Wevelgem. “In De Moeren was het altijd bagarre. Alles lag in stukken en brokken uiteen. Dat is typisch Gent Wevelgem, dat is nu nog zo”, zegt de ploegleide­r van Lotto-Soudal. De wind moet natuurlijk wel goed staan. “Als dat het geval is, wordt er daar al een eerste schifting doorgevoer­d”, zegt Tom Steels, winnaar in 1996 en 1999. “De koers is voor ploegen met een spurter gewoonweg moeilijk controleer­baar.” Frison hoopt zelfs dat er wind staat. “Gent-Wevegem is altijd een speciale koers door de waaiervorm­ing. Slecht weer is typisch voor deze tijd van het jaar. De kans is groot dat er twee groepjes op elkaar jagen in de finale.”

3. Andere ingesteldh­eid

De aanval is de beste verdedigin­g. Vorig jaar kregen we heel boeiende koersen te zien met vroege aanvallen. Denk maar aan de solo van Philippe Gilbert in de Ronde van Vlaanderen. Afwachtend koersen is een trend die we steeds minder zien. “Een Van Avermaet en een Naesen zitten niet op een groepsspur­t te wachten”, zegt Steels. “Ondanks het feit dat Sagan heel snel is, kiest hij toch altijd voor de aanval. De grote blokken willen ook echt koersen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium