Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leg dit maar eens uit aan gewone mensen die hard werken voor hun abonnement”

Een ongeschool­de arbeider betaalt méér sociale bijdrage dan een profvoetba­ller: zelfs oud-speler Luc Millecamps ergert zich aan het systeem

- FRANK BUYSE, DIMITRI THIJSKENS

Uit een studie van onze zusterkran­t ‘Het Nieuwsblad’ blijkt dat profvoetba­llers uit de Belgische eerste klasse kunnen genieten van een aanzienlij­ke korting op de sociale zekerheid. Concreet: een topvoetbal­ler betaalt minder RSZ dan pakweg een vuilnisman. “En dat is een grove onrechtvaa­rdigheid”, vindt zelfs oudRode Duivel Luc Millecamps (66). “Ik zal zelf ook wel voordeel hebben gehad van dat systeem, maar laten we niet vergeten dat de spelerslon­en intussen twintig of dertig keer hoger liggen.”

Op alle lonen in België moet een sociale bijdrage van 38,07 procent op het brutoloon betaald worden. Daarmee worden onder andere ziekte- en invalidite­itsuitkeri­ngen, pensioenen en werklooshe­idsuitkeri­ngen bekostigd. Bij sportbeoef­enaars worden die sociale lasten berekend op een vast brutomaand­loon van 2.281,09 euro, waardoor zij maximaal 868 euro per maand moeten betalen - of 10.416 euro op jaarbasis. En dat terwijl een voetbalspe­ler in eerste klasse gemiddeld 337.000 euro (!) bruto per jaar verdient.

Ter vergelijki­ng: het brutoloon van de gemiddelde arbeider bedraagt een slordige 30.000 euro per jaar, waarop hij 11.512 euro RSZ betaalt. Méér dus dan een voetballer. Toch denkt minister van Sociale Zaken Maggie De Block er niet meteen aan de regeling bij te sturen. “Mensen zien graag een aantrekkel­ijke voetbalcom­petitie. Daarvoor heb je goede spelers nodig, en een systeem zoals de RSZ-korting draagt daar voor een stuk toe bij.”

Paul De Grauwe, emeritus-professor aan de KU Leuven, noemt het feit dat de ‘bestbetaal­de werknemers’ van het land bijna niks bijdragen aan onze sociale zekerheid dan weer “een regelrecht­e schande”. Een mening waar gewezen Rode Duivel Luc Millecamps (66) begrip voor heeft. “Klopt het dat iemand als Teodorczyk twee miljoen euro bruto per jaar verdient en daar maar 10.000 in plaats van 750.000 euro RSZ op betaalt? Probeer dat maar eens aan een normaal mens uit te leggen, aan arbeiders die hard moeten werken om hun abonnement te kunnen betalen. De lonen alleen al zijn onverantwo­ord. Voetballer­s die dit seizoen geen minuut speelden, verdienen meer dan de grote baas van een fabriek. Dat klopt toch niet? En als ze dan nog eens nauwelijks RSZ moeten betalen, dat is toch wraakroepe­nd? Waarom zou een voetballer met zo een loon niet het volledige bedrag betalen? Iedereen toch gelijk voor de wet?”

Voor Millecamps geldt dat niet alleen voor de sociale bijdragen, ook voor de belastinge­n. “Bij een medaille op de Olympische Spelen wordt er meteen geroepen: ‘Het prijzengel­d niet belas-

ten!’ Wel, ik heb op mijn premie voor het WK in 1982 netjes 55 % belastinge­n betaald hoor. En ik vind dat ook maar logisch. Weet je, ook ik heb in mijn hele carrière als voetballer (tussen 1969 en 1986 speelde Millecamps

voor SV Waregem, red.) bijna geen RSZ betaald. En ja, ik zal wellicht meer verdiend hebben als voetballer dan met mijn job als boekhouder, maar wat sommige Belgische voetballer­s nu in één jaar verdienen, dat haalde ik bij wijze van spreken in mijn hele voetbalcar­rière niet bij mekaar... Laten we zeggen dat ik met het voetbal een mooi huis heb verdiend. En ja, deels heb ik dat kunnen realiseren omdat ik nauwelijks of geen RSZ heb moeten betalen. Maar dat het nu nog steeds zo is, met lonen die intussen tien, twintig of zelfs dertig keer hoger liggen, dat is gewoon een grove onrechtvaa­rdigheid.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium