Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar de nieuwe Stephen Hawking

UAntwerpen laat 1.400 kinderen experiment­eren met wetenschap

- MAAIKE FLOOR

Het duurt nog minstens zes jaar voordat deze kinderen aan hun universita­ire opleiding kunnen beginnen, maar dat hield hen niet tegen om zondag al volop proef te draaien. “Ik zie het hart van een zebravisje kloppen”, vertelt Bo (12). “Echt mooi om te zien.”

Het is even schrikken als er rook opstijgt uit een hoek van de inkomhal van gebouw K van de Stadscampu­s. Maar het was juist de bedoeling van doctoraats­student Fysica Dietrich Elst om een kleine explosie te maken. “Door kokend water over vloeibare stikstof te gieten, verdampt dat in één keer”, legt hij uit. “Ik zie inderdaad wel eens kinderen schrikken.”

Amber Melis (10) uit Turnhout vindt het alvast ‘heel cool’. Ze heeft al een zeppelin gemaakt en gaat straks nog andere workshops volgen. Ongeveer 1.400 kinderen tussen de acht en twaalf jaar schreven zich in voor de14de editie van de Kinderuniv­ersiteit. “Het programma is heel uitgebreid”, vertelt Valérie Gillis van de UAntwerpen. “Zo is er een landkaart uit zand, waar kinderen het kunnen laten regenen. Maar ze kunnen ook een dag de baas spelen over Europa of zelf tandpasta maken.” Bo Elisabeth (10) uit Zemst is gefascinee­rd door de larven van zebravisje­s, waarmee erfelijke afwijkinge­n worden opgespoord. “Die visjes zijn doorzichti­g, je kan hun hart zien kloppen.” Wetenschap­per Patrik Claes weet in het Agora-gebouw heel wat kinderen te boeien met kleine experiment­jes. Laurence Verleyen probeert drie lege colaflesje­s te doen balanceren. Met succes. Patrik Claes: “Vraag dus volgende keer maar drie lege flesjes op café.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een kleine ontploffin­g in gebouw K van de Stadscampu­s.
FOTO VICTORIANO MORENO Een kleine ontploffin­g in gebouw K van de Stadscampu­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium