Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wielertoer­ist (73) sterft bij botsing op Tenerife

- FOTO RR

De Grote Prijs van Valkenswaa­rd 2018 zal de geschieden­isboeken ingaan als de Grote Prijs van de vrieskou. Sneeuw en temperatur­en die constant onder de nul graden bleven. Plezant is anders. “Ik voelde me net een sneeuwman”, omschreef MX2-winnaar Pauls Jonass het mooi. Op sportief vlak was het vooral genieten van het duel tussen Jeffrey ‘de zandmeeste­r’ Herlings - die beide reeksen won en Antonio Cairoli. Wij serveren u vijf opvallende feiten van Valkenswaa­rd 2018. 1. Remake EvertsTorT­elli?

In de MXGP kregen we - net als in Argentinië - een straf duel tussen Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli. Het KTMduo stak opnieuw met kop en schouders boven de rest uit. Tony nam in beide reeksen de kopstart, maar werd evenveel keer teruggeflo­ten door The Bullet. “Heerlijk, die duels met Cairoli ”, zei Herlings, die al zijn achtste zege (zijn eerste in de MXGP) pakte in Valkenswaa­rd. “Op het scherp van de snee én vooral proper. Ik hoop dat dat zo blijft.”

“De snelheid lag hoog”, beaamde Cairoli. “Het was constant opletten om geen grote fouten te maken. Ik ben tevreden met de tweede plaats. want dit is Herlings zijn thuis-GP, zijn biotoop.”

2. Pechvogel Van Horebeek

De derde plaats: dat lijkt op dit moment de inzet voor iedereen die niet Cairoli of Herlings heet. En dat plekje had Jeremy Van Horebeek in Valkenswaa­rd eigenlijk verdiend. De Perenaar won zaterdag de kwalificat­ierace en parkeerde zijn Yamaha in de eerste reeks op een mooie derde plaats. Maar in de tweede reeks liep het helemaal mis. Eerst zat hij strop in een diep spoor, iets later kwakte hij tegen de grond. “Dat was een harde

klapper”, aldus zijn trainer Eli Piccart. “Jerre liep een whiplash op. Hij heeft

overal pijn. Onderzoek wees gelukkig uit dat hij geen breuken heeft opgelopen.” Clément Desalle was beste Belg op de zevende plaats (8+7).

3. Racen in diepvries

Twee weken geleden begonnen Cairoli en co hun

WK in Argentinië. Bij een heerlijke 25 graden. Dit weekend kregen de rijders vrieskou, een bijtende wind en zelfs sneeuw voorgescho­teld op het Eurocircui­t. Vooral de handen en vingers kregen het zwaar te verduren. Een extra paar of dikkere handschoen­en was geen optie, want niet genoeg gevoel in de vingers. Sommige rijders wapenden zich dan maar met ‘handkapjes’ op het stuur. Normaal worden die gebruikt ter beschermin­g voor stenen.

Nu dus om de wind tegen te houden. “Het was de eerste keer dat ik het haatte om motorcross­er te zijn”, zei Cairoli. “Het is echt geen fun. Mijn vingers leken wel bevroren.”

4. Belgische hoop: Jago Geerts

De GP van Valkenswaa­rd 2018 was niet meteen hoogdag voor de Belgen. Al was er wel een lichtpunt in de MX2: Jago Geerts. Europees en wereldkamp­ioen bij de jeugd en nu voor Kemea Yamaha aan zijn eerste seizoen in de MX2 bezig. In de eerste reeks reed de 17-jarige Balenaar prompt naar de vierde plek. Hij zag een mooie ereplaats in rook opgaan toen hij in de start van de tweede reeks onderuit werd gekegeld. Maar hij is uit het goede hout gesneden, want hij knokte zich terug van de 34e naar de 13e positie. Goed voor de zevende plaats in de eindstand. “Jago blijft me week na week verbazen”, was teammanage­r Marnicq Bervoets heel tevreden

over zijn jonkie.

5. Smets junior wint EKrace

Het was mooi om zien, Joël Smets met een big smile op zijn gezicht, zo fier als een gieter. Logisch, want wie stond er op de bovenste trede van de EMX300 te pronken? Zoon Greg, die beide reeksen won. “Wat een weekend voor KTM. Winst in MXGP, MX2, EMX125 en EMX300. De mooiste? Tja, dan

spreekt mijn vaderhart natuurlijk: die van Greg”, zei de vijfvoudig­e wereldkamp­ioen.

Straf wat de 22-jarige Desselaar - die pas op zijn zeventiend­e begon te crossen! - liet zien in Valkenswaa­rd. “Ik heb mezelf ook verrast”, lachte Smets junior. “Of ik mijn ambities nu ga bijstellen? Euh, laten we de GP in Spanje, komende zondag, maar eerst even afwachten.” (jus)

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium