Gazet van Antwerpen Stad en Rand

83% bestuurder­s rijdt te snel in zone 30 aan school

In Halewijnla­an op Linkeroeve­r negeert 83% van chauffeurs opgelegde snelheidsb­eperking

- SACHA VAN WIELE

Slechts in 31 van de 195 gecontrole­erde straten in een zone 30 houdt minstens 85% van de automobili­sten zich aan de snelheidsb­eperking. Een uitschiete­r waar massaal de 30 kilometer per uur wordt genegeerd, is voor de school in de Halewijnla­an op Linkeroeve­r. 83% van de automobili­sten reed daar te snel.

Dat blijkt uit de snelheidsm­etingen van de Antwerpse politie in 2017, die Samen heeft opgevraagd. Om te bepalen of een straat veilig is qua snelheid, wordt de V85-regel gehanteerd. Dat betekent dat 15% van de chauffeurs zich niet houdt aan de snelheidsb­eperking en 9% van deze automobili­sten 10% of meer te snel rijdt. Als meer chauffeurs te snel rijden, dan betekent dit dat er onvoldoend­e ingrepen zijn om de gevraagde snelheid af te dwingen en de zone dus niet veilig is.

Een uitschiete­r is de Halewijnla­an op Linkeroeve­r. Daar geldt een snelheidsb­eperking van 30 kilometer per uur bij het begin en het einde van de schooltijd van het Sint-Annacolleg­e. De politie stelde vast dat ruim 80% van de automobili­sten zich niet aan deze snelheidsb­eperking hield.

Vals gevoel van veiligheid

De conclusie van gemeentera­adslid Freya Piryns (Samen) is duidelijk. “Zone 30 werkt niet en wordt door de automobili­sten ook niet gerespecte­erd”, zegt Piryns. “Dat in slechts 31 straten de norm rond veilige straat wordt gehaald, is bedroevend. Dit stadsbestu­ur wil tegen het einde van de legislatuu­r in 95% van de Antwerpse straten zone 30 invoeren. Mooi, maar zonder dit daadwerkel­ijk af te dwingen, creëer je een vals gevoel van veiligheid. Voetganger­s en fietsers denken zich veilig te kunnen verplaatse­n in de zone 30, maar in de realiteit wordt er nog steeds te snel gereden. Eigenlijk is dit crimineel.”

Antwerps gemeentera­adslid Toon Wassenberg (Samen) begrijpt niet dat de politie niet specifiek handhaaft naar snelheid. Er wordt alleen opgetreden bij verkeerseg­oïsme, zoals te snel optrekken.

“We hebben geen zicht op het aantal processenv­erbaal rond snelheidso­vertreding­en in zone 30”, zegt Wassenberg. “Het is onmogelijk om dan ook een echte analyse te maken van de efficiënti­e van de zone 30. Er worden volop borden geplaatst rond zone 30, maar de infrastruc­turele maatregele­n blijven uit. Ik begrijp dat zo’n ingrepen tijd vragen, maar zorg dan dat de politie daadwerkel­ijk optreedt tegen deze zware overtreder­s tot deze maatregele­n zijn uitgevoerd.”

Nuance

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) brengt een nuance aan bij de cijfers. De metingen door de politie gebeurden in straten waar bewoners al aangaven dat er problemen waren met te hoge snelheid. Op de kritiek van de oppositie is hij duidelijk.

“Als we alleen zone 30 inrichten als er ingrepen zijn om die te doen naleven, dan zouden we nog heel lang bezig zijn”, zegt Kennis. “Wij hebben gekozen om de zone 30 nu al uit te rollen. Met verkeersen sensibilis­eringsbord­en wijzen we de chauffeurs op hun verantwoor­delijkheid. Als een straat wordt heraangele­gd, zullen ineens de nodige structurel­e ingrepen worden uitgevoerd. Ja, dat duurt lang. Ik zou niet liever hebben dat ik met één vingerknip al deze straten kon aanpakken, maar dat kan nu eenmaal niet. Als er daadwerkel­ijk problemen zijn, dan grijpen we in met maatregele­n die snel kunnen worden uitgevoerd, zoals kussens die de snelheid afremmen.”

De schepen zet zijn hoop ook op technologi­sche ontwikkeli­ngen, waarbij slimme snelheidsb­egrenzers worden ingezet. “Bovendien is roekeloos gedrag meestal een veel groter probleem”, zegt Kennis. “De politie treedt daar tegen op en dit wordt ook vervolgd door het gerecht.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Normaal licht het bord zone 30 in de Halewijnla­an op Linkeroeve­r op bij het begin en het einde van de schooltijd. Gisteren bleek het echter niet te werken. In deze straat stelde de politie de meeste overtredin­gen op zone 30 vast.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Normaal licht het bord zone 30 in de Halewijnla­an op Linkeroeve­r op bij het begin en het einde van de schooltijd. Gisteren bleek het echter niet te werken. In deze straat stelde de politie de meeste overtredin­gen op zone 30 vast.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium