Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buys vijfde in finale 50m vlinder

Kimberly Buys is donderdaga­vond op een gedeelde vijfde plaats geëindigd in de finale van de 50m vlindersla­g.

- (gsg, b)

Buys zorgde voor de tot hiertoe beste Belgische prestatie. De 28-jarige zwemster eindigde op een gedeelde vijfde plaats in 25"59, zeventien honderdste­n boven haar Belgisch record. Dat was sneller dan haar chrono (25"78) in de halve finale, waar ze twee honderdste­n sneller zwom dan titelverde­digster Sarah Sjöström en de Zweedse zo uit de finale hield. Het goud ging naar de Nederlands­e Ranomi Kromowidjo­jo in 24"78.

Buys start in Kopenhagen nog op de 50m vrije slag en de 100m vlindersla­g. De Brabozwems­ter gaat in de Deense hoofdstad voor een derde medaille op het EK kortebaan, na zilver in 2010 in het Nederlands­e Eindhoven (op de 200m wissel) en zilver in 2012 in het Franse Chartres (op de 100m vlinder).

Louis Croenen werd voor de tweede dag op rij voortijdig uitgeschak­eld. Dit keer kwam hij op de 200m vrije slag met 1'45"00 niet verder dan de elfde plaats.

Basten Caerts haalde voor de tweede opeenvolge­nde dag niet zijn verhoopte niveau. De griep die hem in de aanloop naar dit EK parten speelde, steekt opnieuw de kop op. “Het ging echt verschrikk­elijk slecht”, reageerde Caerts. “Technisch gezien was het best in orde, maar conditione­el voelde ik mij zo slap als een vod. Misschien hadden we beter forfait gegeven voor dit EK, maar mijn coach en ik hadden gehoopt dat het toch nog wel mee zou vallen. Het is nu voor mij wel heel duidelijk dat je geen topprestat­ies kunt leveren als je niet in topvorm bent. En je kunt niet in topvorm zijn als je niet je normale trainingsp­rogramma hebt kunnen afwerken.”

Caerts komt vandaag normaal in actie op de 100m schoolslag. Nog vijf andere landgenote­n duiken vandaag het bad in: Fanny Lecluyse (100m schoolslag), Pieter Timmers, Emmanuel Vanluchene en Jasper Aerents (50m vrije slag) en Valentine Dumont (200m vlindersla­g).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium