Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchtmacht ‘vergat’ gewelddadi­g verleden schutter Texas door te geven

-

Devin Kelley, de schutter die in Sutherland Springs een bloedbad aanrichtte, had nooit een vergunning mogen krijgen voor de wapens waarmee hij de kerkganger­s neermaaide.

Kelley mag al sinds 2012 geen wapens meer aankopen of dragen. Dat jaar werd hij door de krijgsraad gedegradee­rd en tot 12 maanden militaire cel veroordeel­d omdat hij zijn echtgenote Tessa geslagen, geschopt en net niet verstikt had. Ook haar zoontje kreeg er danig van langs.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de luchtmacht tot tweemaal toe de kans liet liggen om ervoor te zorgen dat Devin Kelley na zijn legerdiens­t geen wapens meer kon kopen. Alleen al het feit dat hij veroordeel­d was voor een misdrijf – geweld op zijn vrouw en stiefzoon – volstond daarvoor.

De luchtmacht was echter zo slordig dat de veroordeli­ng niet werd doorgegeve­n aan het FBI en dus ook niet in de database voor wapenvergu­nningen verscheen. In die database zitten wel 11.000 militairen die geen wapen meer mogen aanschaffe­n omdat ze oneervol ontslagen zijn, maar dus geen Devin Kelley.

De man werd na 12 maanden dienst op een Navy-basis in California wel ontslagen wegens “slecht gedrag”, maar die lichtere kwalificat­ie vormt geen beletsel voor wapenbezit.

En dus kon Kelley eerst in Coloradao twee pistolen en daarna in San Antonio nog een derde pistool en een halfautoma­tisch geweer kopen, zonder dat het controlesy­steem voor criminele achtergron­den tegensputt­erde.

Volgens gouverneur Greg Abott van Texas had Kelley alleszins geen vergunning om met een pistool op straat te lopen. Want wapens aankopen is één zaak, wapens dragen een andere. Waarom dat precies geweigerd werd, kon Abott niet vertellen. “Eén zaak is wel zeker: deze man had nooit toegang tot wapens mogen krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium