Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kip, de consument en de boer

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Je ziet half kaalgepikt­e kippen met misvormde poten samengedru­kt in een ijzeren kooitje in hun eigen uitwerpsel­en krabben en je hoort dat zeven inspecteur­s van Landbouw hebben vastgestel­d dat er geen ernstige inbreuken werden gepleegd. Scharrelki­ppen mogen ’s nachts immers worden ‘opgehokt’. Dan ben je als consument even niet meer mee. Vraag aan honderd liefhebber­s van een eitje wat een scharrelki­p is en je krijgt minstens 80 keer het antwoord dat zo’n beestje rustig kan rondlopen op een erf met wat aarde en gras. Mis. Een scharrelki­p mag alleen binnen scharrelen, met negen andere dieren op één vierkante meter, en ’s nachts mag ze worden opgesloten in een kooi. Alleen ‘scharrelki­ppen met vrije uitloop’ komen wel eens buiten. En dan mogen we al blij zijn dat gewone kooieieren niet meer mogen worden verkocht in dit land. Dat zijn namelijk eieren van kippen die altijd in een kooi zitten. “Dit is nu eenmaal industriël­e landbouw”, zo luidde het commentaar van minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts. “Als de consument dit niet wil, moet hij zelf maar kiezen voor scharrelei­eren met vrij uitloop of producten van de biolandbou­w.”

Als we nog vaak geconfront­eerd worden met dergelijke beelden, zou het wel eens kunnen dat die consument almaar meer bereid zal zijn om andere keuzes te maken. Bij elke aanklacht van onnodig dierenleed en bij elke voedselcri­sis wordt hij immers met de neus op de feiten gedrukt: de massale, industriël­e productie van voedsel is nefast voor het welzijn van dieren en heeft de relatie tussen landbouwer en consument grondig verstoord. We kennen de boeren niet die ons voedsel produceren, we hebben te weinig zicht op hoe zij dat doen en eigenlijk hebben we ook nauwelijks inspraak in het hele proces.

Terug naar een relatie tussen boer en consument dus, en naar een landbouw die rekening houdt met het welzijn van dieren en van het milieu. Het kan. Dat bewijst

La marque du consommate­ur in Frankrijk, dat binnenkort ook hier wordt geïmplemen­teerd als ‘Het merk van de consument’. Het gaat om een coöperatie van landbouwer­s en consumente­n die afspraken maken over hoe hun voedsel wordt gekweekt, hoe de dieren worden behandeld en hoeveel dat mag kosten. Zo kwamen in Frankrijk een groep landbouwer­s, negenduize­nd winkels en vierhonder­dduizend consumente­n overeen om melk die op de door hen afgesproke­n manier is geproducee­rd te verkopen voor 99 cent per liter. De coöperant weet dus precies welke melk hij drinkt. In België hebben al tweehonder­d landbouwer­s, melkproduc­ent Inex, verpakking­sreus Tetrapak en supermarkt­keten Carrefour zich bereid verklaard om in zo’n coöperatie te stappen.

Dat is goed nieuws. Pas als de consument aangeeft dat hij het anders wil, is er kans dat we evolueren naar een andere vorm van landbouw.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium