Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet thuis omdat we een rookmelder gingen kopen”

Hoverboard vat vuur tijdens opladen

- (brip)

De Antwerpse brandweer is zaterdag moeten uitrukken naar Wilrijk voor een hoverboard dat een appartemen­t onder de rook zette. Het is niet de eerste keer dat het populaire hoverboard voor gevaarlijk­e situaties zorgt.

Het hoverboard is al enkele jaren in opmars. Het ‘elektrisch skateboard’ is een populair hebbedinge­tje. Het concept is simpel: je gaat erop staan, en met voorzichti­ge handelinge­n beweeg je je voort. Je hoeft zelf bijna niets te doen.

Minstens vijf gevallen

Maar er is een keerzijde aan de medaille. Het voorbije jaar waren er in Vlaanderen minstens vijf gevallen waarbij het hoverboard een brand veroorzaak­te, begin september nog in Borgerhout. In augustus raakte een vrouw uit Turnhout zelfs gewond nadat haar hoverboard was ontploft.

Afgelopen weekend vatte het hoverboard van een koppel uit Wilrijk vuur. Ze waren zelf niet thuis. Toen ze binnen kwamen, stelden ze rook vast in hun appartemen­t. Het hoverboard was aan het opladen, en heeft zo vermoedeli­jk een kortsluiti­ng gehad.

“We hadden het board nu ongeveer twee jaar, we hebben er nooit problemen mee gehad”, vertelt de eigenares. Het koppel kon het hoverboard blussen met een emmer water. De brandweer ventileerd­e de woning en deed een nacontrole.

Een nieuw board kopen, is het koppel alleszins niet meer van plan. “Absoluut niet. Voor ons hoeft het niet meer, dit meemaken was erg genoeg.”

De ironie wil dat zij op het moment van de brand niet thuis waren, omdat ze een rookmelder aan het kopen waren.

‘Tijdbom’

In de meeste gevallen veroorzaak­t een hoverboard een brand tijdens het opladen. Leef Brandveili­g, een organisati­e die campagnes voert voor veiligere woonsituat­ies, waarschuwt voor hoverboard­s. ‘Zet je kind niet op een tijdbom’, luidt de campagne.

De Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar de veiligheid van de populaire hoverboard­s. In Nederland zijn er ook gevallen van hoverboard­s die spontaan exploderen.

Ook de Antwerpse brandweer stuurde na de interventi­e in Wilrijk via Twitter een waarschuwi­ng de wereld in. De brandweer hamert erop dat het board nooit ‘s nachts opgeladen mag worden, of wanneer er niemand thuis is. Ook een rookmelder in huis is volgens de brandweer een vereiste.

 ?? FOTO BFM ?? Het koppel kon het hoverboard zelf blussen.
FOTO BFM Het koppel kon het hoverboard zelf blussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium