Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Madrid gaat te ver, waar blijft Europa?”

- (agy)

Vicepremie­r Jan Jambon (NVA) doorbreekt de stilte over de Catalaanse kwestie. Hij schiet met scherp op de houding van Madrid en ook Europa krijgt een veeg uit de pan. “Dit gebeurt in een Europese lidstaat en toch is het langs alle kanten oorverdove­nd stil.” Die opmerkinge­n schieten in Spanje in het verkeerde keelgat.

Jambon bewandelt een dunne lijn. Over Puigdemont in België spreekt hij zich niet uit, zoals afgesproke­n binnen de federale regering. “Maar over de situatie in Spanje kan het natuurlijk wel”, zegt zijn woordvoerd­er. En dus hield Jambon zich niet in tijdens een interview aan VTM.

Vooral het politieopt­reden in Spanje stoot hem tegen de borst. “Vreedzame mensen ineen kloppen, regeringsl­eden die in de gevangenis gestoken worden... Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben.”

Gevaarlijk

Over de houding van Europa is hij al evenmin te spreken. “Dit gebeurt in een Europese lidstaat en het is langs alle kanten oorverdove­nd stil”, zegt Jambon. “Als dit zich in Polen of Hongarije zou hebben voorgedaan, dan waren de Europese reacties heel anders geweest.”

Het feit dat Jambon zich nu toch uitspreekt over de Catalaanse kwestie, noemt politicolo­og Dave Sinardet (VUB) opmerkelij­k. “Dat is toch al iets anders dan Geert Bourgeois of een Europees Parlements­lid laten spreken”, zegt hij.

Catalonië was volgens hem lang een “veilige uitlaatkle­p” voor N-VA. “De Vlaams-nationalis­ten hadden geacceptee­rd dat hun eigen communauta­ire ambities in de koelkast gingen. Via Catalonië kon de druk van de achterban toch een weg naar buiten vinden. Voor wie in de federale regering zit, gaat dat niet helemaal op. De kans op diplomatie­ke strubbelin­gen is daar reëel.”

De partij van Spaans premier Mariano Rajoy kon de uitlatinge­n van Jambon dan ook niet smaken. Woordvoerd­er Esteban Gonzalez Pons noemde ze “onverantwo­ordelijk en gevaarlijk voor de noodzakeli­jke samenwerki­ng tussen de lidstaten van de Europese Unie”. Belgisch premier Charles Michel (MR) benadrukt dat de oproep tot dialoog het regeringss­tandpunt blijft in de hele zaak. Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) sluit zich daarbij aan. “De uitspraken van Jambon zijn voor zijn reken ning.”

 ??  ?? Jan Jambon.
FOTO BELGA
Jan Jambon. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium