Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Al vijf weekends stonden we er, plots was het niet meer nodig”

Agent gerechteli­jke politie getuigt over opheffen patrouille­s aan Delhaize in Aalst

-

Delhaize in Aalst mocht niet worden bewaakt. Niet door de rijkswacht en evenmin door de gerechteli­jke politie. Volgens advocaat Jef Vermassen kreeg de rijkswacht een halfuur voor de overval te horen dat ze moest verdwijnen. De gerechteli­jke politie werd weggestuur­d drie dagen voor de Bende zou toeslaan. “We hadden de Bende van Nijvel daar kunnen vatten, maar we mochten niet”, zegt een agent die deel uitmaakte van de patrouille­s aan Het Nieuwsblad.

Het was de bloedigste overval ooit van de Bende van Nijvel. Acht doden vielen er bij de raid op Delhaize in Aalst, op zaterdag 9 november 1985. En dat terwijl er die dag rijkswacht­ers en politieage­nten op de uitkijk hadden moeten staan. Een toenmalige politieman, officier van de gerechteli­jke politie (GPP), vertelt nu voor het eerst hoe die bewakingso­pdracht 72 uur voor de overval abrupt werd afgeblazen. Hij bevestigt daarmee het verhaal van advocaat Jef Vermassen.

“Na eerdere overvallen van de Bende van Nijvel was beslist om tij- dens het weekend Delhaize in Aalst te laten bewaken door gemengde patrouille­s van de rijkswacht en de gerechteli­jke politie van Aalst”, zegt de politieman, die anoniem wil blijven. “Die patrouille­s gingen van start vijf weken voor de overval op de Delhaize in Aalst. Dat was telkens perfect verlopen. Het zesde weekend was het voor het eerst aan mij en mijn collega.”

Vreemd bevel

“In het begin van de week was ik met mijn collega al poolshoogt­e gaan nemen aan de supermarkt. We hadden een duidelijk plan. Eén rijkswacht­er – in burger, maar gewapend met een uzi – en één GPP’er – met 9mm-pistool – als mobiele ploeg. En de twee anderen zouden postvatten op de parking, met dezelfde wapens. Op die manier hadden we een goed zicht op al wie toekwam.”

“De woensdag voor de aanslag kregen we plots een nieuw bevel. De observatie van Delhaize Aalst wordt met onmiddelli­jke ingang opgeheven, stond op het papier van de briefing. Gedaan.”

Orders van hogerhand

“We vonden dat allemaal een heel vreemde beslissing, zeker gezien de recente geschieden­is”, zegt de ex-politieman. “De overvallen op Delhaize-filialen in Overijse en Eigenbrake­l, waarbij respectiev­elijk vijf en drie doden waren gevallen, dateerden nog maar van 27 september. Zij waren net de reden waarom de gemengde patrouille­s in het leven waren geroepen.”

“Maar toen een collega bij onze hoofdcommi­ssaris L. verhaal ging halen, antwoordde die: ‘Allez, kom. Wie gaat er nu een overval plegen in Aalst?’ Die hoofdcommi­ssaris was een brave mens, ik kan niet geloven dat hij wist wat er zou gebeuren. Mogelijk heeft hij zijn orders van hogerhand gekregen.”

Vat vol frustratie

Het vervolg is bekend: op 9 november sloeg de Bende toe in Aalst. “Ik zat die avond gewoon thuis voor televisie, toen plots het nieuws van de overval kwam. Ik pakte meteen mijn telefoon en belde de permanenti­e. Er waren doden gevallen op de parking van Delhaize. Maar ik moest niet komen. Er was al genoeg volk op de been, klonk het.”

“Mijn gevoel toen? Ik was een vat vol frustratie. Kwaad op het commando, kwaad op het gerecht. Ik ben ervan overtuigd dat we daar toen de Bende hadden kunnen vatten. Je kan ook zeggen dat we het verhaal dan misschien niet meer hadden kunnen navertelle­n, gezien het geweld van de Bende. Maar als jonge flik denk je daar op dat moment niet aan.”

“Waarom ze de bewaking zo abrupt hebben afgeblazen? Ik heb nog altijd geen idee, maar ik zou het nu, na al die jaren, echt graag weten. Ik hoop dat het nieuwe onderzoek tot iets leidt, dat straks eindelijk duidelijk wordt of de rijkswacht er voor iets tussen zat of niet.”

Nooit ondervraag­d

De politieman is nooit ondervraag­d over deze zaak. “Vele collega’s kennen dit verhaal en ik meende dat ook het gerecht op de hoogte was. Maar als ik advocaat Jef Vermassen nu hoor, is dat niet het geval. Hij spreekt van een recente getuigenis van een rijkswacht­er die zegt dat hij de bewaking een halfuur voor de feiten moest stopzetten. Dat kan. Wij wisten het al drie dagen, maar misschien hebben ze het die rijkswacht­er maar op het laatste moment verteld.”

De politieman wil anoniem blijven. “Ik heb ander werk nu. Voor mij is dit verhaal eigenlijk ten einde. Dat wil niet zeggen dat ik niet beschikbaa­r ben voor de Bendespeur­ders. Als ze denken dat mijn getuigenis nuttig is, als ze denken dat dit een bouwsteen is om de waarheid te achterhale­n, dan wil ik hen desgevraag­d alles vertellen.”

POLITIEAGE­NT maakte destijds deel uit van de patrouille­s “Waarom ze de bewaking zo abrupt hebben afgeblazen? Ik heb nog altijd geen idee, maar na al die jaren zou ik het echt graag weten.”

DIRK COOSEMANS

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS Politiebew­aking in de Delhaize van Aalst, na de bloedige overval. Drie dagen vóór de slachtpart­ij werden de patrouille­s afgeblazen. “Niemand begreep waarom”, verklaart onze getuige.
FOTO PHOTO NEWS Politiebew­aking in de Delhaize van Aalst, na de bloedige overval. Drie dagen vóór de slachtpart­ij werden de patrouille­s afgeblazen. “Niemand begreep waarom”, verklaart onze getuige.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium