Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Puigdemont komt schuilen in Brussel

Premier legt regeringsl­eden contactver­bod met Catalaans politicus op

-

Premier Michel probeert diplomatie­ke ramp te vermijden

Carles Puigdemont is in België. En dat zet de hele Wetstraat op stelten. Tussen de kabinetten werd gisteren een hele dag druk overlegd, terwijl er zo goed als niemand bereikbaar was voor commentaar. Premier Charles Michel (MR) probeert een diplomatie­ke ramp te vermijden en heeft daarvoor één eis: geen NVAministe­r mag in de buurt van Puigdemont opduiken.

Charles Michel zit in een lastig parket. Carles Puigdemont, net afgezet als minister-president van Catalonië, reed gisteren met enkele getrouwen vanuit Girona stiekem naar Marseille en vloog van daar richting Brussel. Dat wereldnieu­ws zet de premier tussen twee vuren.

Aan de ene kant zitten Madrid en de EU. Zij zijn niet te spreken over de onafhankel­ijkheidsve­rklaring van de Catalanen. Puigdemont riskeert in Spanje dertig jaar cel voor rebellie. Kiest Michel de kant van de Catalanen, dan wordt België een Europese paria. Aan de andere kant zit coalitiepa­rtner N-VA, met haar sympathie voor de separatist­en. Spreekt Michel zich al te straf uit tegen Puigdemont, dan kan hem dat zijn regering kosten.

De premier deed dan ook het enige wat hij kon doen: zwijgen en hopen dat zijn regeringsp­artijen hetzelfde doen. Zijn regering legde hij op in geen geval contact op te nemen met de Catalaanse politicus of zijn gevolg. De hele dag overlegde zijn kabinet met de kabinetten van N-VA-excellenti­es Jan Jambon en Theo Francken.

Dat de halve wereld denkt dat Puigdemont op invitatie van N-VA in ons land is, maakt de zaak er niet makkelijke­r op. Daar zitten de uitspraken van Francken dit weekend over mogelijk asiel voor de Catalanen voor veel tussen. Michel floot hem daar ook formeel voor terug. En in de late namiddag liet N-VA ook formeel weten dat “Puigdemont zeker en vast niet op uitnodigin­g van N-VA in Brussel is”.

De oppositie neemt daarmee geen genoegen en wil Michel nog tijdens de herfstvaka­ntie naar het parlement sommeren. “Ons land had een geloofwaar­dige en kordate positie in de Spaans-Catalaanse kwestie”, zei Groen-kopstuk Kristof Calvo. “Als N-VA daadwerkel­ijk achter de rug initiatiev­en neemt in dit gevoelige dossier, dan is dat een groot probleem.” Ook sp.a vraagt uitleg, maar dan van minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR).

Binnen de meerderhei­d heerst trouwens ook ongenoegen over de Catalaanse profilerin­gsdrang van N-VA. Vice-premier Kris Peeters noemde Franckens demarche eerder al “niet wijs” en Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten mengde zich op Twitter: “Laten we buitenland­se conflicten houden waar het moet: in het buitenland.”

Zeker is wel dat Puigdemont in Brussel is. Of hij politiek asiel wil, dat kon zijn advocaat Paul Bekaert gisteren niet zeggen. “Dat hangt af van de houding van Madrid.” Puigdemont zou op een aanhouding­sbevel vanuit Madrid wachten om in ons land politiek asiel

aan te vragen. De vraag is of Michel dat kan oplossen door te blijven zwijgen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ANADOLU AGENCY ?? ARNOUT GYSSELS, HANNES CATTEBEKE, PIETER LESAFFER Carles Puigdemont zette België gisteren in het middelpunt van de SpaansCata­laanse crisis door naar Brussel af te zakken.
FOTO ANADOLU AGENCY ARNOUT GYSSELS, HANNES CATTEBEKE, PIETER LESAFFER Carles Puigdemont zette België gisteren in het middelpunt van de SpaansCata­laanse crisis door naar Brussel af te zakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium