Gazet van Antwerpen Stad en Rand

4E SPEELDAG DINSDAG 20.45U

-

Een maand lang was het volle euforie dat PSG de duurste speler ter wereld had kunnen inlijven. Sinds die discussie met Edison Cavani over wie de strafschop moest nemen, is het imago van vrijheidbl­ijheid van Neymar beetje bij beetje aan het afbrokkele­n. De Braziliaan streeft bij PSG iets te nadrukkeli­jk naar dezelfde status die Lionel Messi bij Barcelona heeft. Daarvoor heeft hij maar één optie: blijven presteren op het veld.

De 222 miljoen euro die Paris Saint-Germain betaalde, ging in heel de wereld over de tongen. Er werden bijna evenveel kritische kanttekeni­ngen bij geplaatst. Alleen in Frankrijk gebeurde dat niet of nauwelijks. De kritiek over het onwelvoegl­ijke bedrag was ingegeven door jaloezie klonk het daar. Zes weken lang, sinds zijn transfer begin augustus, was het al goud wat blonk rond de 25-jarige Braziliaan. Tot die 18e september toen Neymar da Silva

Santos Júnior met Edison Cavani, de superster van vorig jaar bij PSG, in discussie geraakte over het nemen van een strafschop tegen Lyon. Hoewel Neymar zich tegenover de hele spelersgro­ep voor dat gedrag zou hebben verontschu­ldigd en hij afdwong dat hij om beurten met Cavani een strafschop mag nemen, bestaat er sindsdien alleen nog maar unanimitei­t over het feit dat Neymar een supertalen­t is. Hoe dat talent moet begeleid worden, is steeds meer een bron

van discussie.

Neymar voelt zich na vier jaar in Barcelona nog niet zo goed thuis in Parijs. Dat wordt geïllustre­erd door zijn jongste verhuis. Na tien weken trok hij vorige week weg uit zijn huis in Bougival, op amper vijftien minuten rijden van het Prinsenpar­k. Hij woonde er samen met zijn vijf Braziliaan­se vrienden die hem altijd omringen, maar het klikte niet. “Hij is inderdaad weggetrokk­en en zijn gevolg ook”, aldus de bediende op het gemeentehu­is waar we gisteren informeerd­en. “Spijtig, want we wilden dat hij in Bougival veel geld zou opdoen. Dan heeft Ronaldinho, die ook in dat huis woonde, het langer volgehoude­n.”

Neymar moest er wel 14.000 euro per maand aan onkosten alleen betalen. Met zijn salaris van 30 miljoen euro netto per jaar zal dat geen probleem zijn, maar het voedt de berichten die een Spaans radiostati­on gisteren verspreidd­e: hij mist Barcelona. Dit weekend ging hij zijn exploegmaa­ts Messi en Suarez nog opzoeken in de Catalaanse hoofdstad. Neymar gaat nu in Neuilly wonen, waar ook zijn Braziliaan­se ploegmaats Thiago, David Luiz en Dani Alves een onderkomen vonden.

“Iedereen heeft een aanpassing­speriode nodig”, zei PSG-trainer Unai Emery gisteren op de persconfer­entie. “Hij heeft het talent en is naar hier gekomen om samen met PSG beter te worden. We gaan dat proberen samen te doen.”

Neymar zoekt nog naar zijn positie in de selectie van PSG. Hij doet dat nogal bruusk. Hem wordt verweten dat hij de jongste jaren wat te veel naar Lionel Messi bij Barcelona heeft gekeken. De 30-jarige Argentijn geniet in Nou Camp zo’n status dat hij doet wat hij wil. Gesteund door zijn transferso­m aast Neymar nu op dezelfde privileges, maar dat lukt niet zo goed. Terwijl Messi een kind van het huis is in Barcelona, is Neymar in Parijs pas aangekomen. Dat hij die aparte status zo nadrukkeli­jk nastreeft, zorgt voor wrevel.

Zo kwam hij voor de topper tegen Marseille als enige opdagen met een sporttas die niet van de club was. Hji kreeg in die wedstrijd een domme rode kaart. PSG sluit de ogen. Meer zelfs, het werkt mee aan die uitzonderi­ngspositie. Er zijn zelfs richtlijne­n uitgevaard­igd dat de ploegmaats op de training hem moeten ontzien zodat hij niet geblesseer­d raakt.

Neymar heeft twee privékines­isten mee naar Parijs genomen. Ook Zlatan Ibrahimovi­c had er één die zich ook ontfermde over andere PSGspelers indien nodig. Die twee van Neymar hebben enkel oog voor hun betaalheer.

In Parijs worden ondertusse­n al weddenscha­ppen afgesloten wanneer het zal ontploffen tussen Neymar en PSG-trainer Unai Emery. Het is duidelijk dat Neymar alle richtlijne­n van de Baskische coach in de wind slaat. Hij verdedigt geen meter en luistert met frisse tegenzin naar de videosessi­es die Emery geeft om PSG en Neymar toch nog enkele procenten beter te maken.

“Hij is aanwezig bij de tactische bespreking­en”, aldus Emery gisteren. Maar hij draaide er wel wat omheen. “Net als alle andere Braziliane­n luistert hij toch heb ik de indruk. Zo lang duren die videosessi­es ook niet hoor. Slechts tien tot twintig minuten. Als hij beter wil worden, zijn die nodig.”

Zo wil Emery dat Neymar de bal minder lang ‘draagt’ en ook voor de snelle combinatie gaat. Emery loopt hiermee op eieren maar heeft natuurlijk ook zijn persoonlij­kheid. Hij weet echter: als hij de strijd met Neymar aangaat, zal hij altijd verliezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium