Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acteurs maken uitvaart op maat

- (pp) www.dnl.vlaanderen

Wees niet verbaasd als BV’s zoals Wanda Joosten, Karin Jacobs of Dieter Troubleyn op een uitvaart spreken over je overleden nonkel of vriend. Acht acteurs die zelf werden geconfront­eerd met verlies en onpeilbaar verdriet verzorgen begrafenis­sen op maat.

Het initiatief komt van de Hemiksemse ex-cabaretièr­e Karin Struyf, die De Nieuwe Lichting (DNL) oprichtte. “Vijf jaar geleden woonde ik de begrafenis bij van enkele mensen die ik erg goed had gekend”, zegt ze. “Ze hadden een goed gevuld leven achter de rug en werden door velen in het hart gedragen. Ik vond dat ze een plechtighe­id verdienden die in het verlengde van hun leven lag. Niets was minder waar. Na elke uitvaart stapte ik de kerk of aula uit met een gevoel van verbolgenh­eid. Zo’n uniek mens, dacht ik, en dan zo’n vlakke, onpersoonl­ijke afronding van het leven.” Struyf begon uitvaarten en plechtighe­den te modereren. De teller staat nu al op vijfhonder­d.

“De vraag is enorm. Ik begrijp dat. Een uitvaart mag geen knipen plakwerk zijn. We werken op maat rond en voor de overledene. Als podiumwerk­ers hebben we van nature een mateloze interesse in het individu en in het leven.”

Gemis, maar ook trots

Struyf werkt intussen al met enkele collega’s: Dieter Troubleyn, Karin Jacobs, Wanda Joosten, Peter Rouffaer, Walter De Groote, Katrien Pierlet en Ingrid Leenders. Allemaal podiumkuns­tenaars met veel ervaring. “Wij gaan altijd bij iemand langs voor een gesprek over de overledene, maar wij doen dat niet als acteur of actrice, maar als mens. Je kunt niet kiezen welke moderator je wil.”

“Ik twijfelde geen minuut toen ik gevraagd werd”, zegt Karin Jacobs. “Ik ergerde me vaak blauw tijdens uitvaarten. Slechte sprekers, slappe teksten, eentonig stemgeluid, lelijke uitspraak en alles erg vrijblijve­nd. Dikwijls werden mensen afgeschild­erd als heiligen, terwijl ik wel hun kleine kantjes kende, maar die werden nooit vernoemd. Ik miste soms ook wat humor.”

“Vanuit onze podiumerva­ring kunnen we niveau garanderen. Wij hebben vaak voor hetere vuren gestaan en kunnen met onze kalmte, rust en timing het verschil maken”, zegt Dieter Troubleyn, die eerder de uitvaart van Roger Troch, de bezieler van Levenslijn, verzorgde. “De familie en talrijk opgekomen vrienden voelden toen naast het gemis ook trots en warmte.”

Vertellers van en voor het leven

“Twee jaar geleden is mijn vader overleden”, getuigt Wanda Joosten. “Ik voelde me verloren. De uitvaart heb ik grotendeel­s zelf georganise­erd. Dat gaf me kracht en het gevoel dat vader niet zomaar was verdwenen. Dat gevoel wil ik andere rouwenden meegeven. Vaak zijn de waardering en dankbaarhe­id groot.”

Een podiumkuns­tenaar vraagt 500 euro voor een uitvaart. “We schetsen een persoonlij­k beeld van de overledene, maken een draaiboek voor de plechtighe­id en werken er zo’n 15 uur aan. We combineren bezieling met vakmanscha­p en zijn vertellers van en voor het leven”, besluit Struyf.

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO Karin Jacobs, Dieter Troubleyn, Wanda Joosten en Karin Struyf op het Schoonselh­of in Hoboken. “Een afscheid van een overledene mag geen vrijblijve­nde, onpersoonl­ijke gebeurteni­s zijn. Ieder leven verdient het om verteld te worden.”
FOTO PATRICK DE ROO Karin Jacobs, Dieter Troubleyn, Wanda Joosten en Karin Struyf op het Schoonselh­of in Hoboken. “Een afscheid van een overledene mag geen vrijblijve­nde, onpersoonl­ijke gebeurteni­s zijn. Ieder leven verdient het om verteld te worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium