Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van de Reus en Roze Balletten

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Bij sommige waarnemers bestaat grote twijfel over het verhaal van ‘de Reus’. Er zijn vroeger al verhalen geweest van bekentenis­sen op sterfbedde­n, zo zeggen ze. En al meerdere figuren, tot Patrick Haemers toe, werden gelinkt aan de meest uit de kluiten gewassen deelnemer aan de raids van de Bende van Nijvel. Zo plaatsen enkele oud-gerechtsjo­urnalisten via sociale media grote vraagteken­s bij de ontwikkeli­ngen. Ze voeren aan dat er nog geen materieel bewijs is in de vorm van vingerafdr­ukken of een DNA-analyse en dat de robotfoto’s vele jaren na de feiten zijn gemaakt.

Daar staat tegenover dat alle bijkomende puzzelstuk­jes die gevonden worden over Chris B. elke keer perfect passen in het plaatje: een verbitterd­e ex-rijkswacht­er, die destijds op de dagen van de overvallen afwezig was, een voetkwetsu­ur had (getuigen hadden de Reus zien hinken), de getuigenis­sen van twee van zijn exen, de gelijkenis met de robotfoto… Het zijn geen elementen die zekerheid bieden, maar ze maken van Chris B. onbetwistb­aar een erg goede kandidaat.

Zo goed dat je niet snapt dat een en ander niet veel eerder naar boven is gekomen. Wat ons brengt bij alle complotthe­orieën die al dertig jaar zoveel inkt doen vloeien. Of je nu gelooft of niet in deze Reus, duidelijk is dat hij maar een uitvoerder was en dat er zwaarder wegende figuren moeten zijn geweest op de achtergron­d.

In de theorieën kom je dan altijd weer tot de verbeeldin­g sprekende figuren als voormalig premier Paul Vanden Boeynants tegen als mogelijke spinnen in het web. Met op de achtergron­d Roze Balletten (een reeks vermeende seksfeeste­n eind jaren 70) en grootse corrupties­chandalen zoals die rond Eurosystem, een foutgelope­n miljardend­eal met Saudi-Arabië waarvoor de toenmalige prins Albert nog officieel gelobbyd heeft. Een van de beruchte Brusselse dames uit de Roze Ballettenw­ereld speelde een hoofdrol in de onderhande­lingen met de sjeiks. Zulke tijden waren dat. Doe daar nog wat gangsters bij, schimmige extreemrec­htse figuren en een in veel mist functioner­ende staatsveil­igheid en de cocktail is compleet.

Er is nog iets dat het allemaal nog wat ingewikkel­der maakt. Het is best mogelijk dat sommigen een doofpot verkozen of het onderzoek probeerden te saboteren zonder dat ze zelf rechtstree­ks met de aanslagen te maken hadden. Omdat ze liever niet hadden dat bepaalde onwelrieke­nde zaken naar buiten kwamen, omdat diensten (zoals de rijkswacht) in opspraak zouden worden gebracht, omdat het te dicht bij hen zou kunnen komen, omdat een of ander deel van het establishm­ent buiten schot moest blijven… Mogelijke motieven te over.

Misschien is het uiteindeli­jk toch alleen maar een handvol doorgedraa­ide ex-rijkswacht­ers en gangsters geweest. Het spijtige is dat we met de vermoedeli­jke identifica­tie van de Reus nog niet veel opschieten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium