Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerhout

-

Verschille­nde gezinnen uit Borgerhout kampen met een steeds groter wordend probleem: ratten. Volgens de dienst Dierenover­lastbeheer van de stad Antwerpen houdt het ongedierte zich vooral op in de buurt van spoorwegbe­rmen.

“De ratten dringen huizen en appartemen­ten binnen langs de daken en terrassen”, zegt een wijkbewone­r, die in de buurt van de Noordersin­gel in Borgerhout woont. “Het probleem sleept al meer dan een jaar aan. We hebben rondvraag gedaan bij heel wat buren, en zij blijken allemaal hetzelfde probleem te hebben.”

De buren zijn een petitie gestart en hopen daarmee het onder- werp onder de aandacht te brengen. Zowel online als in de cafés van Borgerhout kunnen mensen hun handtekeni­ng achterlate­n. Op dit moment hebben de bewoners al enkele tientallen handte- keningen verzameld.

Ook de dienst Dierenover­lastbeheer van de Stad Antwerpen werd erbij gehaald, maar kan naar eigen zeggen enkel optreden op het openbaar domein. “Als het ongedierte zich bevindt op privéterre­in, is dat de verantwoor­delijkheid van de bewoners zelf”, zegt Ludo Heyrstraet­en van de dienst Dierenover­lastbeheer.

Volgens Heyrstraet­en zijn er niet opvallend meer meldingen van ratten in Borgerhout dan in andere Antwerpse regio’s. Wel blijft de hoeveelhei­d ratten in de buurt van spoorwegbe­rmen, zoals aan het station van Berchem en langs de Noordersin­gel in Borgerhout, volgens hem een probleem. “De ratten kruipen weg van die bermen en zitten in kokers en tussen kabels. Op die manier komen ze waarschijn­lijk ook bij mensen thuis die in de buurt wonen”, zegt hij. “Het gaat trouwens niet alleen om ratten. Ook duiven vormen een probleem. Onlangs vonden we nog zo’n honderd duiven in de nissen onder de spoorbrugg­en.”

Heyrstraet­en is van mening dat spoorwegbe­heerder Infrabel zijn verantwoor­delijkheid moet nemen. “We hebben met de stad onlangs nog alle muren onder de brug geschilder­d en de nissen dichtgemaa­kt. Dat kost een hele smak geld. Maar voor Infrabel is het blijkbaar geen prioriteit dat hun spoorwegen en bermen vrij zijn van ongedierte. Dat vinden wij zeer spijtig.”

Infrabel kaatst de bal regelrecht terug naar de stad Antwerpen. “Het lokale bestuur is wettelijk bevoegd om zijn inwoners te beschermen tegen plagen van ongedierte”, reageert woordvoerd­er Thomas Baeken. “Het gaat dan over duiven, ratten en ander ongedierte.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium