Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Varen op de Seine

Jacqueline en Guido hebben al flink wat zeemijlen in het kielzog. Voor de eerste keer opteerden ze voor een riviercrui­se.

-

Welke cruise hebben jullie gemaakt?

“We voeren een week op de Rijn, in Duitsland. Ons schip, dat was als een drijvend hotel, met slechts een 120-tal gasten.”

Jullie hebben veel ervaring met oceaancrui­ses. Wat was er anders op de riviercrui­se?

“Beide cruises zijn bijna niet te vergelijke­n. Een rivierschi­p is veel kleiner met ook minder gasten. Dat creëert een gemoedelij­ke sfeer. De crew is uiterst attent en omdat het aantal passagiers zo klein is herkennen ze je vlug. Het contact was veel persoonlij­ker, niet alleen met de crew maar ook met de medereizig­ers. Het is veel eenvoudige­r om aan wal te gaan. Een rivierschi­p is maar drie dekken hoog. Gewoon de loopplank op en je bent op de kaai. Het varen is feeëriek omdat je zo dicht bij het water leeft. Wakker worden en dan uitkijken over het landschap dat als het ware voorbij vloeit, is iets magisch.”

Is een riviercrui­se niet eentonig? “Net niet! We waren verrast over de afwisselin­g. Tijdens het varen valt er altijd wat te beleven. Er is het prachtige landschap dat voorbijgli­jdt. Op sommige stukken van de Rijn lijkt het of er in elke bocht een kasteel staat. Ook de drukke binnensche­epvaart is interessan­t om te zien. Een passage onder een brug of door de sluis is altijd boeiend. Kortom, dit was een erg rijke, gevarieerd­e week.”

Hoe bezochten jullie de steden? Met een georganise­erde excursie of op eigen houtje?

“Dat vonden we een van de grote voordelen: we waren heel erg vrij om te doen en te laten wat we wilden. Wilden we een excursie boeken, geen probleem. Dat kon aan boord. Gingen we liever zelf op ontdekking, ook goed. Die afwisselin­g vonden we echt tof, want uiteindeli­jk wil je op vakantie vrij zijn.”

Hoe was het eten op het schip?

“We werden echt verwend. Het ontbijtbuf­fet kon absoluut wedijveren met de beste hotels. Door de korte afstanden konden we altijd aan boord lunchen. Er was steeds een gezellige drukte bij de maaltijden en meer dan voldoende keuze. Het diner was telkens een viergangen­menu, en op het einde van de reis werd een ‘farewell dinner’ geserveerd, waarbij de kapitein ook present was. Na een weekje van comfort en topservice was het afkicken toen we thuiskwame­n.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium