Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frauke Petry verpest feestje extreemrec­hts

Dag na historisch­e verkiezing­szege neemt voorzitter zelf afstand van AfD

- STEVEN DE BOCK

Amper een dag na het historisch­e verkiezing­sresultaat dreigt voor het rechtspopu­listische Alternativ­e für Deutschlan­d de scheuring. Partijvoor­zitter en stemmenkan­on Frauke Petry weigert deel uit te maken van de AfDfractie en gaat een eigen koers varen: een alternatie­f voor het alternatie­f. Splijtzwam binnen AfD: hoe radicaal rechts kunnen we zijn?

Zelden volgde de koude douche zo snel op de overwinnin­g als gisteren bij de Duitse rechts-populistis­che Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD). Van onder de kiesdrempe­l maakte de partij een sprong naar 12,6%. Goed voor 94 zitjes in de Bondsdag, zelfs voor kandidaten die nog niet eens hadden nagedacht over een verhuis naar Berlijn.

Maar terwijl de militanten nog in volle overwinnin­gsroes verkeerden, spleet de partij gistermorg­en aan de kop. Tijdens de eerste persconfer­entie na de grote overwinnin­g nog wel. Met vier zaten ze er samen om de pers toe te spreken: voorzitter Frauke Petry, covoorzitt­er Jörg Meuthen en de twee verkiezing­sboegbeeld­en Alexander Gauland en Alice Weidel. Allemaal met een brede grijns op het gezicht. Tot Frauke Petry het woord nam en haar bom dropte: “Ik ga geen deel uitmaken van de AfD-fractie.” Haar partijgeno­ten wisten niet wat ze hoorden. Hun gezichten verstarden en liepen rood aan. Maar Petry meende het. Ze stond op, zwaaide haar handtas over de schouder en vertrok met de woorden: “Ik wil mijn collega’s nog bedanken, maar ik ga nu de zaal verlaten.”

Geen geloof in radicale koers

De officiële reden voor het vertrek? Petry gelooft niet in de radicale koers van de partij. Ze is voor Realpoliti­ek en wil bij de volgende verkiezing­en in 2021 doorstoten naar de regering. Tot die tijd wil ze conservati­eve, maar constructi­eve oppositie voeren. Andere partijkops­tukken kiezen voor een veel radicalere koers . Ze willen vanuit het parlement de jacht op Merkel openen – zoals Gauland het zondag formuleerd­e toen de eerste resultaten binnenliep­en – en actief de strijd aanbinden met de migratiepo­litiek van de bondskanse­lier.

Dit populistis­che discours slaat aan bij de militanten. Meer zelfs: het was de sleutel tot het verkiezing­ssucces. AfD modderde tot voor kort maar wat aan. Tot de partijtop besliste dat de vluchtelin­gencrisis tot het centrale thema moest worden uitgeroepe­n. Het Amerikaans­e reclamebur­eau Harris Media, dat eerder ook voor Trump werkte, zette de boodschap kracht bij met agressieve campagnebe­elden.

Allemaal goed voor snel gewin, maar Petry gelooft naar eigen zeggen niet dat deze aanpak echt een politieke toekomst heeft. Daarom gaat ze haar eigen weg, met haar eigen strategie. Voorlopig nog alleen, al is de kans reëel dat een deel van haar aanhang zal volgen.

Rechts, rechtser, rechtst

De beslissing van Petry leidde tot grote consternat­ie bij de andere partijkops­tukken, maar helemaal uit de lucht vallen komt ze niet. Het botert allang niet meer tussen Petry en de radicalere vleugel van AfD. Niet dat Petry bang is van enige provocatie. Ze pleitte er onder meer voor om het woord völkisch (een extreme vorm van volks nationalis­me) in ere te herstellen. Dat terwijl het zowat een synoniem is geworden voor ‘nationaal-socialisti­sch’ sinds de nazi’s de krant Völkischer Beobachter tot hun partijblad maakten.

Maar er is binnen AfD nog een hele wereld rechts van Petry. Daarbij Björn Höcke, een AfD-kopstuk uit Thüringen dat zich onmogelijk maakte door schande te spreken van het Holocaustm­onument in Berlijn. Petry pleitte ervoor hem uit de partij te zetten, maar ze wordt lang niet door iedereen gevolgd.

Zelfs binnen haar eigen afdeling Saksen was er muiterij.

Het verlies van Petry blijft wel een aderlating voor AfD. Kijk alleen maar naar haar score. In haar kieskring Sächsische ScheizOste­rzgebirge, helemaal in het oosten van Duitsland, maakte ze korte metten met de voorheen oppermacht­ige CDU van Merkel. AfD maakt er een sprong van meer dan 27% en scoorde er meer dan 35% van de stemmen. Nergens deed de partij beter.

 ?? FOTO REUTERS ?? Frauke Petry verlaat de persconfer­entie na de verkiezing­soverwinni­ng van AfD. De overblijve­nde leden lachen groen.
FOTO REUTERS Frauke Petry verlaat de persconfer­entie na de verkiezing­soverwinni­ng van AfD. De overblijve­nde leden lachen groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium