Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben een dief, geen moordenaar”

Overvaller­s verdronken Baskische man Hodei Egiluz Diaz riskeren vier jaar celstraf

- JORIS VAN DER AA

De mannen die in 2013 Hodei Egiluz Diaz overvielen, vlak voor hij vermist raakte, riskeren vier jaar effectieve gevangenis­straf. Het proces tegen de overvaller­s liep vertraging op omdat de tolk Arabisch niet kwam opdagen.

Bijna vier jaar na de verdwijnin­g van de Baskische jongeman Hodei Egiluz Diaz (23) moesten vier beklaagden zich voor de rechter verantwoor­den voor diefstal met geweld en heling. De vier werden er ook lange tijd van verdacht iets te maken te hebben met de verdwijnin­g van Hodei, maar uit onderzoek is het tegendeel gebleken.

De stoffelijk­e resten van Hodei werden op 19 februari 2016, twee jaar na zijn verdwijnin­g, toevallig gevonden tijdens de berging van de gezonken Badboot in het Kattendijk­dok. Hoe de jongeman in het water is beland, is nog steeds niet opgehelder­d.

Reconstruc­tie

Wat er de uren voor zijn verdwijnin­g is gebeurd, hebben politiedie­nsten en gerecht wel kunnen reconstrue­ren. In de nacht van 18 op 19 oktober 2013 neemt Hodei rond 3u afscheid van zijn kameraad Kevin, ter hoogte van Frituur Number One in de Hoogstraat. Even later kruist de man het pad van de beklaagden Mohamed Y., Jaouad M., Youssef M. en een minderjari­g meisje. Omdat Hodei zichtbaar dronken is, besluiten Jaouad M. en Youssef M. hem te beroven van zijn gsm. Hodei werd op dat moment al gevolgd door Mohamed Y., die blijkbaar ook van plan was hem te overvallen. Dit leidde tot een stevige discussie tussen de drie dieven. “Hij is van mij”, zou Y. geroepen hebben.

Jaouad M. en Youssef M. slaan als eerste toe. Ze bedreigen Hodei en maken hem zijn gsm afhandig. Wanneer Mohamed Y. zijn deel van de buit opeist, wordt hij door de twee anderen bedreigd met een wapen. Daarop besluit Mohamed Y. om Hodei opnieuw te volgen. Y. ontfutselt Hodei’s portefeuil­le en laat hem achter. Getuigen zien Hodei later wandelen ter hoogte van de Koolkaai.

Jongeren met strafblad

Het gerecht heeft de verdachten snel in het vizier. Het gaat om jongeren waarvan het strafblad gevuld is met diefstalle­n en geweldpleg­ingen. Slechts een van hen, Youssef M., liet zich gisteren op de rechtbank zien. “Ik ben een dief”, zo zei hij tegen de ouders van Hodei. “Maar ik ben geen moordenaar. Ik weet echt niet wat uw zoon die nacht is overkomen.”

De ouders van Hodei hoopten gisteren antwoorden te krijgen over de verdwijnin­g, maar die bleven uit. Vader Hodei : “We zijn toch dankbaar voor de inspanning­en die het Belgische gerecht heeft gedaan.”

 ?? FOTO JVDP ?? De ouders van Hodei hoopten antwoorden te vinden.
FOTO JVDP De ouders van Hodei hoopten antwoorden te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium