Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zieke Renaud Hardy naar assisen

Eerste Antwerpse moordzaak die opnieuw voor volksjury komt

- THEO DERKINDERE­N

De Mechelse seriemoord­enaar Renaud Hardy moet voor het hof van assisen verschijne­n. Hij is de eerste moordverda­chte in de provincie Antwerpen die sinds de wetswijzig­ing van begin vorig jaar naar assisen wordt gestuurd. Maar het is niet duidelijk of Hardy zijn proces kan bijwonen.

Mechelaar Renaud Hardy (55) wordt verdacht van twee moorden en twee moordpogin­gen. De Antwerpse kamer van inbeschuld­igingstell­ing (KI) verwees het dossier gisteren door naar het hof van assisen.

Het is de eerste keer sinds de wetswijzig­ing over assisenzak­en van begin vorig jaar dat er een moordzaak door een volksjury zal worden beoordeeld in de provincie Antwerpen. Alle andere moorddossi­ers werden het voorbije anderhalf jaar naar de correction­ele rechtbank doorverwez­en.

Parkinson

Frédéric Thiebaut, de advocaat van Hardy, wou gisteren niet reageren op de beslissing. Ook over de gezondheid­stoestand van zijn cliënt wou hij niets kwijt.

Hardy lijdt in ernstige mate aan de ziekte van Parkinson en heeft op regelmatig­e basis medicatie nodig. De moordverda­chte kan zich alleen nog verplaatse­n met een rollator. Het is zeer de vraag of hij lichamelij­k in staat is om een wekenlang proces bij te wonen.

Dat het moorddossi­er voor assisen komt kan gevolgen hebben voor de strafmaat. Voor de correction­ele rechtbank kan Hardy maximum dertig jaar cel krijgen, het hof van assisen kan hem een levenslang­e straf opleggen.

Moord gefilmd

Renaud Hardy werd in september 2014 opgepakt voor de moord op zijn ex-vriendin Linda Doms in Hofstade. Hardy had alles in detail gefilmd: van zijn fietstocht­je naar Hofstade tot de doodsstrij­d van Doms. De feiten ontkennen had dus niet veel zin.

Heel snel konden de speurders de Mechelaar linken aan andere feiten in de regio. Zo wordt hij ook beticht van de moord op de Maria Walschaert­s uit Leest (Mechelen), enkele maanden eerder. De 82-jarige vrouw werd dood aangetroff­en in haar afgelegen woning.

Op 14 februari 2015 sloeg Hardy opnieuw toe. Hij greep de bekende actrice Veerle Eyckermans (55) uit Hofstade vast in haar tuin, maar ze begon zo hevig te gillen dat de buurman kwam kijken. Hardy zette het op een lopen en kon ontkomen, maar hij liet wel een muts en een knuppel achter. Daar werd zijn DNA op gevonden.

DNA

De Mechelaar staat ook terecht voor een moordpogin­g op de 68jarige Annie H. in Bonheiden. In september van 2014 probeerde hij in te breken in haar woning in Bonheiden. Hardy geraakte niet binnen en nam de benen. Maar hij liet wel een inbussleut­el achter en ook daar werd DNA op teruggevon­den.

Alles wijst erop dat de bewoonster veel geluk heeft gehad dat Hardy de woning niet is kunnen binnendrin­gen. Om die reden werd de zaak als een moordpogin­g gekwalific­eerd.

Hardy geeft alleen de moord op Linda Doms toe. De andere zaken blijft hij ontkennen.

De assisenzaa­k zal wellicht in Tongeren plaatsvind­en omdat het oude justitiepa­leis in Antwerpen, waar vroeger assisenzak­en werden gepleit, gesloten is voor renovatie. Het proces begint wellicht volgend voorjaar.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Renaud Hardy (links) toen hij in oktober 2015 werd weggeleid. Vandaag lijdt hij aan de ziekte van Parkinson en kan hij zich alleen nog met een rollator verplaatse­n.
FOTO JORIS HERREGODS Renaud Hardy (links) toen hij in oktober 2015 werd weggeleid. Vandaag lijdt hij aan de ziekte van Parkinson en kan hij zich alleen nog met een rollator verplaatse­n.
 ?? FOTO RR ?? Maria Walschaert­s werd dood gevonden in haar afgelegen woning in Leest.
FOTO RR Maria Walschaert­s werd dood gevonden in haar afgelegen woning in Leest.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Actrice Veerle Eyckermans kon alarm slaan, waarna Hardy wegvluchtt­e.
FOTO PHOTO NEWS Actrice Veerle Eyckermans kon alarm slaan, waarna Hardy wegvluchtt­e.
 ?? FOTO RR ?? Linda Doms uit Zemst. Hardy filmde haar doodsstrij­d.
FOTO RR Linda Doms uit Zemst. Hardy filmde haar doodsstrij­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium