Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Campenhout weer opgenomen voor verslaving

Antwerps N-VA’er Ludo Van Campenhout heeft zich opnieuw laten opnemen in een ontwenning­skliniek. De 51-jarige schepen zegt dat hij de voorbije maanden samen met zijn arts geprobeerd heeft om zijn alcoholpro­bleem te bedwingen. “Maar het is moeilijk om mijn

- SACHA VAN WIELE

LUDO VAN CAMPENHOUT

Antwerps schepen ‘‘Ik zet tijdelijk een stap terug om mij onder strikte medische begeleidin­g voor mijn ziekte te laten behandelen’’

Antwerps schepen en Vlaams parlements­lid Ludo Van Campenhout (NVA) heeft zich laten opnemen voor zijn hardnekkig­e alcoholver­slaving. “Het is moeilijk om mijn ziekte onder controle te krijgen”, zegt hij. “Ik zie in dat ik niet op alle fronten tegelijk kan zijn.”

Ludo Van Campenhout worstelt al jaren met zijn strijd tegen de alcohol. Hij verklaarde steeds dat hij het mentaal zwaar heeft gekregen na het overlijden, enkele jaren geleden, van zijn vader, met wie hij een nauwe band had.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en Antwerps N-VAvoorzitt­er Fons Duchateau waarschuwd­en Van Campenhout eind maart dat hij weer de foute weg aan het inslaan was. De schepen besliste om zich medisch te laten begeleiden. Toch nuanceerde hij toen nog zijn alcoholgeb­ruik.

In de maanden daarop bleek echter dat de schepen de drank niet helemaal kon laten en hij wel eens dronken op publieke bijeenkoms­ten kwam.

“De voorbije maanden heb ik samen met mijn arts geprobeerd om mijn alcoholpro­bleem te bedwingen”, zegt Van Campenhout in een korte mededeling over zijn opname. “Dankzij de steun van mijn collega-schepenen en het harde werk van mijn medewerker­s ben ik mij tijdens die periode ook blijven inzetten voor de stad die ik zo graag zie. Ik zou de Antwerpena­ar tekortdoen als ik mij niet ten volle zou kunnen geven. Al twintig jaar geef ik hart en ziel voor onze stad. Maar het is moeilijk om mijn ziekte onder controle te krijgen. Ik heb ingezien dat ik niet op alle fronten tegelijk kan zijn. Ik zet tijdelijk een stap terug om mij onder strikte medische begeleidin­g voor mijn ziekte te laten behandelen, want ik wil niets liever dan deze stad opnieuw gezond mee te besturen. Er is niets mooiers. Niets dankbaarde­rs.”

Steun

Schepen Van Campenhout is bevoegd voor Personeel, Sport, Markten en Foren, Publiek Domein en Diamant. Die bevoegdhed­en gaan tijdelijk over naar burgemeest­er Bart De Wever.

“Ik zal vrijdag aan het schepencol­lege voorstelle­n dat ik tijdens de afwezighei­d van Ludo zijn bevoegdhed­en overneem”, zegt de burgemeest­er. “Ludo heeft een uitstekend kabinet waarop ik kan vertrouwen om zijn verantwoor­delijkhede­n in goede banen te leiden.”

De Wever benadrukt dat hij zijn schepen blijft steunen. “De tijdelijke stap terug die Ludo neemt, is een noodzakeli­jke stap”, zegt De Wever. “Een moedige stap. Een stap waarin ik hem volledig ondersteun. Ik hoop hem snel in goede gezondheid terug te zien.”

Privacy

Antwerps N-VA-voorzitter Duchateau wenst dat Van Campenhout snel weer gezond is. Hij vraagt ook dat zijn privacy wordt gerespecte­erd. “We geven Ludo nu alle ruimte”, zegt Duchateau. “Wat primeert is zijn gezondheid. De bevoegdhed­en worden overgedrag­en en hij moet in de eerste plaats de nodige tijd nemen om te herstellen. Ik hoop dat dit hem niet moeilijker wordt gemaakt door inbreuken op zijn privacy en dat hem rust gegund wordt.”

Van Campenhout zette zijn eerste stappen in de Antwerpse politiek als kabinetsch­ef van toenmalig havenschep­en Leo Delwaide (Open Vld) eind jaren negentig. Hij was als voorzitter lang de onbetwiste sterke man van de Antwerpse Open Vld. In 2003 werd hij schepen onder burgemeest­er Patrick Janssens (sp.a). Hij werd toen beschouwd als de tweede sterke man binnen het Antwerpse schepencol­lege. Omdat hij binnen de Open Vld een dissidente houding innam rond het Oosterweel­dossier, stapte hij uit de partij om in 2012 op te komen voor N-VA en schepen te worden in het college van burgemeest­er De Wever.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ludo Van Campenhout gaat de strijd met de alcoholver­slaving opnieuw aan in een ontwenning­skliniek.
FOTO PHOTO NEWS Ludo Van Campenhout gaat de strijd met de alcoholver­slaving opnieuw aan in een ontwenning­skliniek.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium