Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verrassend hoe groot de verschille­n waren”

Sofia Talal start zoektocht naar beste co-workingspa­ce in Antwerpen

- MAAIKE FLOOR

Omdat ze het pendelen naar Brussel zo beu was, vroeg Sofia Talal (28) haar baas of ze niet vanuit Antwerpen kon werken. Om te bekijken wat de beste coworkings­pace voor haar was, besloot ze er gewoon allerlei uit te testen. “Het was verrassend hoe groot de verschille­n zijn.”

Sofia Talal werkt voor de vzw Child-Help, die in ontwikkeli­ngslanden kinderen met een aangeboren beperking helpt. “In België werken we maar met z’n drieën. We kunnen wel terecht in het internatio­nale kantoor in Brussel, maar ik verlies zo veel tijd met pendelen dat ik liever een werkplek in Antwerpen wilde”, vertelt Sofia Talal.

Ze besloot er een informele test van te maken. Ze belde verschille­nde co-workingspa­ces op om ze een dag gratis te komen testen. Daarna vergeleek ze waar ze het comfortabe­lst zat, welke voorzienin­gen er waren en hoe de werksfeer was. “Voor mezelf heb ik een lijstje opgesteld met voor- en nadelen. Ik heb proefgedra­aid bij House of Ape, Burooz, House of Innovation, Startbloc, Buro 52, Regus, Kubric en de Winkelhaak. Ik weet dat er nog meer zijn in Antwerpen, maar met deze plek- ken had ik toch een goede steekproef. Voor twee dagen in de week kwam ik uit op bedragen tussen 80 en 200 euro per maand.”

Soms knapte Sofia af op de minder comfortabe­le meubels, soms op de afwezighei­d van een printer of de zakelijke sfeer. “Ik kan moeilijk punten geven aan alle plekken, want het is persoonlij­k wat je aangenaam vindt om te werken”, zegt Sofia. “Ik heb vooral gemerkt dat er een grote kloof is tussen het échte co-working, waarbij je een soort gemeenscha­p creëert in een kantoor, of een plek waar gewoon wat bureaus staan voor wie even een rustige plek zoekt. In sommige kantoren heb je leuke extra’s. In Burooz waren er bijvoorbee­ld allemaal ergonomisc­he meubels en gadgets die je kon uittesten.”

De locaties waren vaak wel heel mooi. Van vlak naast de Boerentore­n (Kubric, Startbloc) tot in het Centraal Station (Regus). Die laatste is handig omdat het een keten is die overal ter wereld zit. “Wij werken internatio­naal, dan is dat wel een voordeel. Mijn baas was om die reden het meest te vinden voor Regus.”

Zelf voelde Sofia zich het beste bij House of Innovation in de Duboisstra­at in Antwerpen-Noord. “Zeker niet de goedkoopst­e locatie, maar ’s middags ligt er brood en beleg klaar in de grote keuken. Het kantoor is gezellig, heeft een fijne, familiale sfeer en er is iemand in dienst voor de ontvangst. Dat is handig als er klanten komen.”

Hoewel ze het van tevoren helemaal niet kende, is Sofia wel enthousias­t over de co-workingbed­rijfjes in Antwerpen. “Ik heb ook gemerkt hoe belangrijk een fijne werkplek is. Als de omgeving meezit, ben je gewoon veel productiev­er. Op café werken kan ook altijd, maar dat is toch minder comfortabe­l.”

SOFIA TALAL

Flexwerker ‘‘Een werkplek is belangrijk. Als de omgeving meezit, ben je gewoon veel productiev­er.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Sofia Talal aan het werk in House of Innovation.
FOTO JORIS HERREGODS Sofia Talal aan het werk in House of Innovation.
 ??  ?? FOTO JHS
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium