Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elektrisch rijden te duur met Antwerpse laadpalen”

Voorzitter sectorfede­ratie vindt drempel in stad nog steeds te hoog

-

Wie elektrisch rijdt en in Antwerpen stroom tankt aan de publieke laadpalen betaalt nogal veel, tenzij hij een abonnement neemt. Maar abonnement­en hebben het nadeel dat ze het ingewikkel­d maken voor de consument.

Dat zegt Stefan Meers, voorzitter van de sectorfede­ratie Open Charge Point, waarin een stuk of zeven bedrijven die oplaadpunt­en installere­n en beheren zich hebben verenigd.

Stefan Meers is ook managing director van EV-Box, een van die bedrijven. “En daarmee een concurrent van Blue Corner, de firma die na een aanbestedi­ng de laadpalen mag beheren voor de stad”, zegt hij zelf. “Ik verwijt hen of de stad Antwerpen niets. Wij hadden zelf ook geen offerte ingediend. Maar ik denk niet dat de sector gebaat is bij een systeem met dure tarieven en goedkopere abonnement­en waarmee je klanten aan je bindt. We moeten het aanpakken zoals de tankstatio­ns, waar de consument direct ziet wat de prijzen zijn. Simpel en helder.”

De tarieven mogen volgens Stefan Meers zeker nooit duurder zijn in directe kost per kilometer dan wanneer je op benzine of diesel rijdt. “Een gemiddelde chauffeur rijdt 100 kilometer voor 7 euro (gerekend op 6 liter verbruik). De tarieven bij oplaadpunt­en variëren van 10 eurocent (bijvoorbee­ld thuis, met zonnepanel­en) tot 35 eurocent per kWh (kilowattuu­r). Voor 100 kilometer verbruik je gemiddeld 15 kWh. In Antwerpen riskeer je nu zonder abonnement boven die 7 euro uit te komen.”

Hoe dat komt? Volgens de website van Blue Corner betaal je 34,6 eurocent per kWh plus 1 euro starttarie­f plus 32 eurocent rotatietar­ief per vijftien minuten dat je blijft staan nadat je batterijen al zijn opgeladen. Betaal je een zogenaamd Antwerpen vip-abonnement bij Blue Corner, dan zakt het naar 27,2 eurocent, zonder starttarie­f en met maar 7,3 eurocent rotatietar­ief.

Parkeergar­ages

Om de situatie goed te begrijpen (het is helaas niet simpel), moet je weten dat Antwerpen laadpalen op publieke plaatsen installeer­t op verzoek van een particulie­re chauffeur. Als die in Antwerpen woont, aan zijn woning geen garage of oprit heeft voor een oplaadpunt, niet dicht bij een oplaadpaal in een parkeergar­age of buurtparki­ng woont én een vip-abonnement wil afsluiten (12 euro per maand en minstens 2.000 kWh afnemen), krijgt hij zijn publieke laadpaal. Ook andere elektrisch­e chauffeurs mogen daar dan tanken, maar zonder abonnement betalen ze de volle pot.

Op dit moment staan er tien laadpalen op centrale openbare plaatsen in de stad, vier in buurtparki­ngs en drie zijn er al geïnstalle­erd volgens het principe van ‘paal volgt wagen’, op aanvraag van een burger dus. Hier komen er binnen de maand nog een stuk of tien bij en nog dit jaar wil schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) naar een verdubbeli­ng.

In ondergrond­se parkeergar­ages staan al 102 laadpalen. Die worden beheerd door Blue Corner in partnersch­ap met de uitbater, met tarieven van 29 tot 36 eurocent per kWh, afhankelij­k van de trouw van de klant. Managing partner Luc Lebon van Blue Corner zegt dat hun prijzen marktconfo­rm zijn en dat de abonnement­en nodig zijn om de investerin­gen minimaal rendabel te maken. “We kennen de markt, we zijn marktleide­r in België. We durven de investerin­gen in Antwerpen aan, hoewel het aantal klanten nog relatief laag is, omdat we geloven in de toekomst van het elektrisch rijden. Daarom hebben we dit businessmo­del ontwikkeld. Dat een concullega daar kritiek op heeft, och ja, dat is zijn goed recht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium