Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zoontje vraagt nog elke dag waarom mama is vermoord”

Dertig jaar cel geëist voor Roemeen die ex de keel oversneed en van balkon gooide

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft dertig jaar cel geëist tegen Ludovic Z. voor de moord op de 37jarige Dorina Stef. De Roemeen sneed zijn exvriendin de keel over voor de ogen van politie en voorbijgan­gers en gooide haar van de derde verdieping uit het raam.

CARL SLABBAERT

Adovcaat van Ludovic Z. “Ik vraag een menselijke straf voor een onmenselij­ke daad. Gun hem nog een klein beetje perspectie­f in dit leven, ook al heeft hij dat zijn slachtoffe­r niet gegund.”

Het horrorverh­aal speelt zich af in de voormiddag van 27 mei 2015. Even voor 11 uur krijgt de Antwerpse politie een noodoproep van Dorina Stef, een Roemeense poetsvrouw die samen met haar zoontje in een appartemen­tje woont in de Graaf Van Hoornestra­at op het Zuid. De vrouw vreest dat haar gewelddadi­ge ex-vriend Ludovic haar woonblok is binnengedr­ongen. Omdat ze enkele weken eerder ook al in elkaar werd geslagen in het bijzijn van haar kind, vreest ze dat hij haar opnieuw iets wil aandoen.

Twee gijzelaars

Wanneer de Antwerpse agenten enkele minuten later arriveren in de Graaf Van Hoornestra­at, worden ze geconfront­eerd met een dubbele gijzeling. Ludovic Z. bedreigt niet alleen Dorina Stef met een mes, hij houdt ook haar onderbuurm­an al uren gegijzeld.

Via de onderbuurm­an was Ludovic Z. erin geslaagd om, gewapend met een groot mes, tot bij zijn ex-vriendin Dorina Stef te geraken. De situatie in het appartemen­t van Dorina loopt snel uit de hand wanneer meer politie arriveert in de Graaf Van Hoornestra­at. Omstaander­s zien hoe Ludovic Z. zijn ex-geliefde op een smalle vensterban­k op de derde verdieping dwingt. Hij duwt een groot mes tegen haar keel en roept dat de politie moet weggaan. Wanneer een agent de deur probeert te forceren, slaat de Roemeen door.

“Ludovic Z. sneed de keel van Dorina over en gooide haar naar beneden. Als een vuilniszak, zonder respect”, aldus openbaar aanklager Bjorn Backx.

Ludovic Z. kon door een arrestatie­team worden overmeeste­rd. Advocaat-generaal Backx eist de maximumstr­af: dertig jaar cel en tien jaar ter beschikkin­gstelling van de strafuitvo­eringsrech­tbank. Hij ziet geen verzachten­de omstandigh­eid. “De samenlevin­g moet maximaal worden beschermd tegen deze gevaarlijk­e man, die jaloers en agressief is en geen respect heeft voor normen en waarden. Hij geeft de politie de schuld van Dorina’s dood. Deze man is al veroordeel­d in België, Roemenië, Spanje, Oostenrijk en Slowakije. Hij is bij de politie bekend voor geweld en het bezit van valse papieren.”

“Een beest”

“Hij is een beest dat het verdient om de rest van zijn leven opgesloten te worden”, zei Carmelo Gennaro, die met Dorina Stef een zoontje van acht jaar heeft. “Bijna elke dag vraagt mijn zoontje waarom deze man zijn mama heeft vermoord.”

Advocaat Carl Slabbaert en zijn confrater Joris Van Cauter, de raadsliede­n van Ludovic Z., noemden de daden van hun cliënt gruwelijk en onmenselij­k, maar beweren dat hij de dood van Dorina niet vooraf had gepland. “Hij bedacht een absurd, onaanvaard­baar plan omdat hij haar nog eens wilde spreken. Hij heeft haar pas gedood toen de politie aan de deur stond. Ik vraag een menselijke straf, voor onmenselij­ke feiten”, aldus meester Slabbaert. “Gun hem nog een klein beetje perspectie­f in dit leven, ook al heeft hij dat zijn slachtoffe­r niet gegund.”

 ?? FOTO'S RR, JAN VAN DER PERRE ?? Links: dader Ludovic Z. bleef na de moord met een mes zwaaien op het balkon. Rechts bovenaan: slachtoffe­r Dorina Stef. Rechts onderaan: Carmelo Gennaro, vader van het zoontje van Dorina.
FOTO'S RR, JAN VAN DER PERRE Links: dader Ludovic Z. bleef na de moord met een mes zwaaien op het balkon. Rechts bovenaan: slachtoffe­r Dorina Stef. Rechts onderaan: Carmelo Gennaro, vader van het zoontje van Dorina.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium