Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In bloedvorm, maar in tribune

- BART LAGAE

Simon Mignolet zit – opnieuw – in een lastig parket bij Liverpool. De doelman werd door trainer Jürgen Klopp uit de selectie gezet voor de topper tegen Arsenal. Niet omdat hij geblesseer­d is en ook niet omdat er een transfer op til is. Wel omdat hij (als enige van zijn ploeg) “rust” nodig heeft – vier wedstrijde­n ver in het seizoen. Met Loris Karius in doel won Liverpool met 40, waardoor de Duitser wel eens kan blijven staan.

Het was een uitleg die met de beste wil van de wereld weinig hout snijdt.

“Simon is onze nummer een, maar ik besliste om hem vandaag rust te geven”, zei Liverpoolt­rainer Jürgen Klopp gisteren na de 4-0-zege tegen Arsenal. “Simon is altijd scherp, altijd goed, heel slim en een machine. Hij heeft de concurrent­iestrijd van onze doelmannen gewonnen, maar ik wil drie sterke doelmannen hebben. Daarom gaf ik hem rust. Hij was er niet blij om. Hij vroeg niet om rust, maar ik gaf hem een pauze. Het is meer mentaal dan fysiek bedoeld.”

De Duitse trainer floepte het eruit alsof hij niet kon begrijpen waar iedereen zich druk om maakte. Maar dat hij uitgereken­d de topper tegen Arsenal uitkoos om Mignolet rust te geven, deed wenkbrauwe­n fronsen aan beide zijden van het Kanaal. Big

Si was in bloedvorm en had de voorbije weken zijn team met uitstekend­e prestaties tegen Hoffenheim naar de groepsfase van de Champions League geholpen. Ook is het raar dat hij gisteren wel moest rusten, terwijl de veldspeler­s gewoon mochten blijven staan. Klopp had ook daarvoor een merkwaardi­ge uitleg klaar.

“Doelmannen spelen met een andere intensitei­t dan veldspeler­s. Ik weet dat doelmannen het gewoon zijn altijd te spelen, maar volgens mij heeft dat niet veel zin. Het is erg intens wat we doen en daarom denk ik dat het zin heeft hem te laten rusten.”

Klopp bleef ook Oost-Indisch doof voor het argument dat Mignolet de volgende twee weken bij de Belgische nationale ploeg op de bank zal zitten en dus sowieso rust krijgt. “Ik weet niet of hij volgende week kan rusten”, zei hij. Mignolet speelde onder bondscoach Roberto Martinez al oefenwedst­rijden, maar nog nooit in een match met inzet.

Geen transfer op til

Hoewel Klopp bevestigde dat Mignolet nummer een blijft, valt af te wachten of hij dat na de internatio­nal break nog daadwerkel­ijk zal zijn. Karius kende een verrassend makkelijke wedstrijd tegen Arsenal en BBCpresent­ator Gary Lineker kon het niet laten er op de sociale media een grap over te maken. “Ik kan begrijpen dat Mignolet rust krijgt”, zei hij op Twitter. “Deze wedstrijd zou hem uitgeput hebben.”

Het legioen supporters en tvanaliste­n kan echter niet begrijpen wat Klopp bezielde. Niet alleen ontneemt hij een doelman in vorm het vertrouwen, hij legt ook een enorme druk op Karius. “Dit is een uiterst bizarre beslissing en toont alleen maar aan dat Klopp geen vertrouwen heeft in zijn keepers”, was de conclusie van ex-Liverpoolb­oegbeeld en analist Jamie Carragher. Op diverse websites wordt gespeculee­rd op een vertrek van Mignolet, maar dat lijkt voorlopig niet aan de orde. In Italië zou Napoli hem volgen, maar de club van Dries Mertens nam nog geen contact op met de doelman.

De onverwacht­e beslissing van Klopp doet denken aan een gelijkaard­ige episode vorig jaar. Toen besliste Klopp Mignolet eveneens na een sterk seizoensbe­gin aan de kant te houden ten voordele van Loris Karius. De jonge Duitser speelde een reeks wedstrijde­n, maar werd na een reeks mindere prestaties terug aan de kant gezet. Mignolet kwam opnieuw in de ploeg en eindigde het seizoen sterk, met een kwalificat­ieplaats voor de Champions League tot gevolg.

Geen Origi

Mogelijk wil Klopp Mignolet nu opnieuw prikkelen. Maar of hij het gewenste resultaat bereikt, is afwachten. Overigens hield Klopp gisteren ook Divock Origi uit de selectie. Het is onduidelij­k of de Keniaanse Belg nog voor 1 september de club zal verlaten.

Eerder vertrok ook Christian Benteke onder Jürgen Klopp. De laatste keer dat Liverpool zonder Belgen op het wedstrijdb­lad een Premier Leagueduel speelde, was op de slotspeeld­ag van het seizoen 2012-13 tegen QPR. Later die zomer kwam Simon Mignolet als eerste Belg bij de Engelse traditiecl­ub.

Jamie Carragher (analist, exLiverpoo­l) ‘‘Dit toont alleen maar aan dat Klopp geen vertrouwen heeft in zijn keepers.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Liverpoolc­oach Klopp passeert Mignolet en Origi op de tribune.
FOTO PHOTO NEWS Liverpoolc­oach Klopp passeert Mignolet en Origi op de tribune.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium