Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7jarige Laurent aan de slag als onderzoeke­r aan universite­it

- JENS VANCAENEGH­EM

Elke universite­it wil hem, het hoogbegaaf­de wonderkind Laurent Simons. Dat schreef uw krant al in oktober. Een voorspelli­ng die is uitgekomen. De 7jarige is intussen één dag per week aan de slag in een medisch onderzoeks­centrum van de Amsterdams­e universite­it. “Ik lees nu vooral boeken over het hart”, zegt Laurent. “Ik wil de wetenschap helpen en mensen genezen.”

“Laurent is uitzonderl­ijk slim. Uniek voor België en Nederland”, zegt arts Bernadette de Bakker. “Hopelijk kan hij de wetenschap een stapje vooruit helpen door zelf onderzoek te doen.”

Bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) van Amsterdam zijn ze wát blij dat ze Laurent Simons hebben kunnen strikken. Het hoogbegaaf­de jongetje is geboren in Oostende, maar woont met zijn ouders in de Nederlands­e hoofdstad. Het 7-jarige genie – hij verpletter­de de IQ-test die maar tot 145 ging – stoomde door de lagere school en krijgt vandaag zijn rapport voor het eerste en tweede middelbaar. Maar toch gaat het allemaal wat te traag voor Laurent. “De school is niet zo interessan­t”, zegt hij. “Daar leer ik niet zoveel bij.”

Eigen doktersjas­je

Dus zochten zijn ouders naar een echte uitdaging. Die vonden ze bij het AMC, het grootste ziekenhuis van de stad dat verbonden is aan de Universite­it van Amsterdam. Sinds een maand is Laurent daar één middag per week terug te vinden in de bibliothee­k of het labo van de afdeling medische biologie.

Hij kreeg het kleinste doktersjas­je dat ze liggen hadden. En dan nog is dat meerdere maten te groot. Geen wonder, want een 7-jarige in hun team? Dat hadden ze nog niet gezien. Een kleermaker is intussen druk in de weer om een jasje op maat te maken.

“Ik leer hoe een elektrocar­diogram werkt”, zegt Laurent. “Ze hebben er leuke boeken en ik kan die allemaal lezen. Ik wil de wetenschap helpen en mensen genezen. Misschien vind ik wel een nieuw medicijn uit.”

Papa Alexander Simons is blij dat zijn zoontje er terecht kan. “Laurent heeft zoveel capaciteit­en, het zou zonde zijn mochten we die verloren laten gaan.”

Het onderzoeks­centrum geeft liever geen details over hoe Laurent zich staande houdt tussen de volwassene­n. Ze willen wel kwijt dat hij boeken uit de opleiding geneeskund­e leest en “zich verdiept in de ontstaansw­ijze van hartfilmpj­es”. “We schaven zijn wetenschap­pelijke vaardighed­en bij”, zegt de Bakker, die zich samen met elektrofys­ioloog Bas Boukens over Laurent ontfermt. “We zullen zien wat de tijd brengt en wat zijn interesses zijn.”

Dat Laurent plots in een wereld van volwassene­n wordt gekatapult­eerd, daar ziet zijn vader geen graten in. “Als hij zich verveelt en geen zin meer heeft in leren, dan hebben we pas een probleem.”

Ondertusse­n gaat Laurent ook gewoon naar school, waar hij weliswaar een aangepast programma volgt. Ook stukken van het derde middelbaar heeft hij intussen achter de kiezen. De kans bestaat dat hij volgend jaar naar het buitenland trekt. Naar de exclusieve school Beau Soleil in Zwitserlan­d, bijvoorbee­ld.

“Hij blijft een gewone jongen”, zegt Alexander. “Hij leest ook strips van Donald Duck en heeft een nieuwe hobby: dj’en. Hij heeft zelfs een vriendinne­tje.”

 ?? FOTO BAKKER, RONALD ??
FOTO BAKKER, RONALD
 ?? FOTO RONALD BAKKER ?? Laurent Simons achter de microscoop in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, samen met arts Bernadette de Bakker en elektrofys­ioloog Bas Boukens.
FOTO RONALD BAKKER Laurent Simons achter de microscoop in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, samen met arts Bernadette de Bakker en elektrofys­ioloog Bas Boukens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium