Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maffia profiteert van vluchtelin­gen

Italiaanse clan verduister­de miljoenen via hulporgani­satie

- (kg)

Onder de dekmantel van katholieke hulporgani­saties heeft een Italiaanse maffiaclan schaamtelo­os geprofitee­rd van de ellende van de vluchtelin­gen uit Afrika en het MiddenOost­en. De voorbije jaren werd minstens 32 miljoen verduister­d.

In de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië heeft de politie tijdens ‘Operatie Jonny’ 68 maffiosi gearrestee­rd. Ze worden ervan verdacht geld te hebben verduister­d dat bedoeld was voor de opvang van vluchtelin­gen. De verantwoor­delijke clan, Arena, infiltreer­de via een katholieke liefdadigh­eidsorgani­satie in een vluchtelin­genkamp en ging aan de haal met 32 miljoen euro. De betrokken geestelijk­en kregen 150.000 euro voor de ‘spirituele begeleidin­g’ van vluchtelin­gen. De gearrestee­rden worden beschuldig­d van afpersing, misbruik van overheidsg­eld en fraude. De maffiosi bespaarden vooral op de budgetten voor voedsel. “Als er vijfhonder­d vluchtelin­gen waren, kwam er eten voor 250 onder hen”, zei procureur Nicola Gratteri tijdens een persconfer­entie. Volgens de Italiaanse krant Il Fatto Quotidia

no kregen de vluchtelin­gen zelfs “varkensvoe­r” voorgescho­teld.

Bij de politieact­ies, waarbij vijfhonder­d agenten betrokken waren, werden verscheide­ne luxeauto’s en dure appartemen­ten in beslag genomen. “Deze operatie toont de roofzuchti­ge en parasitair­e aanpak van de maffia”, zei Rosy Bindi, de voorzitste­r van de antimaffia­commissie van het Italiaans parlement.

 ?? FOTO REPORTERS ?? Volgens de Italiaanse media kregen vluchtelin­gen zelfs varkensvoe­r te eten.
FOTO REPORTERS Volgens de Italiaanse media kregen vluchtelin­gen zelfs varkensvoe­r te eten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium